• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/

İstanbul Van Dayanışma Platformu

Video Arşivi
Araştırma Yazıları
Günün Sözü









TAM EKRAN YAPIN
Arkanıza Yaslanın 
Yumun Gözlerinizi..

Haftanın Kitabı

Muhteşem Resimler DEVAM

IslamicART 1    3
Hava Durumu
Takvim
Üyelik Girişi

Van Tanıtım


Van Tanıtım -www.VanSosyal.com 




===

Van gölü sahilleri Ege ve Akdeniz sahillerine döndü!


===
Bayram tatilini Van'da geçiren İranlı turistlerin havuz keyfi 



===
Van Gölü Edremit - Tanıtımı 1 



===
Barış MANÇO İle Dere Tepe VAN ve Erciş Kelemleri - 1989
 


===
Van Gölü Edremit - Tanıtımı 2




===
Maceracı | Van 

====



Van'da kar fırtınası adeta şelaleyi andırdı..
Van'da etkili olan kar yağışı sonrası yüksek kesimlere ise tipi ve fırtına hakim oluyor. Kentin doruklarını etkisi altına alan tipi ve fırtına yerini soğuk havaya bırakıyor. Özellikle Van-Hakkari karayolundaki 2225 rakımlı Kurubaş Geçidi'nde oluşan kar fırtınası görüntüsü adeta bir şelaleyi andırıyor. Yüksek kesimlerden aşağı doğru esen rüzgarlar beraberinde karları getiriyor. Özkan Bilgin beye teşekkürler...




==== 
VAN İLİ TANITIM FİLMİ |-*- VAN VALİLİĞİ



=== 
Van Tanıtım 2015

===
Van Tanıtım 3



===
Van Gölü İnci Kefali-Pearl Mulet of the Lake Van



===
Van Tanıtım 



===
Şoray Uzun Yolda VAN Belgeseli

===

  "VAN" tanıtım filmi

===

Van Tanıtım Müzik

 






Akdamar Adası
Akdamar Adası, Van’ın tarihi zenginlikleri ile doğal güzelliklerinin buluştuğu nadide köşelerinden biri. Manzarası, her mevsim başka güzel. Kışın beyazlar altında, nazlı bir gelin gibi. Baharda rengarenk badem ağaçlarıyla bir bayram yeri…

1300 yıl önce medeniyet; Van Denizi’nin ortasında eşsiz bir doğayla buluşmuş, bu buluşma mucizevi bir zenginliği doğurmuş, efsanelere konu olmuş. Kadim tüm medeniyetlerin nerdeyse ortaklaşa inşa ettiği kilisesi ise hala varlığımızın anlamına bir şerh düşüyor…
 
Muradiye Şelalesi
Muradiye ilçesine 10 km. uzaklıkta, Bend-i Mahi Çayı üzerinde. Çok yüksekten düşmese de hoş bir görünümü var. Şelale 15-20 metre arasında değişen yükseklikten dökülüyor. Asma köprüsü ve doğal güzelliği ile halkın rağbet ettiği bir mesire yeridir.

İnci Kefali
Asırlardır Yukarı Deniz’in sırrı olmuş İnci Kefalinin üreme göçünü görmediyseniz, Süphan Dağı sizi kendi adına bu sırlı, kutsal yolculuğu görmeye çağırıyor. İnci kefali, binlerce yıldır sürdürdüğü var olma mücadelesine şahit olmak üzere sizleri Van Gölü çevresindeki derelerde bekliyor. Yolunuzu Haziran sonuna kadar Van Gölü’ne düşürmeniz Süphan’ı da, inci kefalini da mutlu edecek.

Ters Lale
Anavatanı Anadolu olan Ters Lale, güzelliğiyle kralların, şahların ve padişahların has bahçelerinin başköşesine misafir olmuştur. Her bahar ilahi nakşın bir tecellisi olarak Van yaylalarında, dağlarında çiçeklerini açar. Çiçeklerinden damlayan bal özü ile birçok efsaneye konu edilen Ters Lale, Van ile özel ve güzeldir.

 Van Kedisi
Kedi denince  akla ilk Van Kedisi gelmesine rağmen, hakkında pek de bir şey bilmiyoruz.  Onları bu kadar seviyor olmamıza rağmen son 20 yıldır nesli tükenme tehdidi altında. Bu site hem böyle bir tehlikeye  işaret hem de doğal mirasımız Van Kedilerini daha doğru bir biçimde tanıtmak için hazırlandı.
 

Van Kahvaltısı
Van kahvaltı sofrasının öncelikli özelliği yiyeceklerin tamamen doğal ürünlerden oluşmasıdır. Van kahvaltı kültürü, mahalli halkın kendi arasında yardımlaşma ve misafirperverliğinin en güzel özelliklerinden birisini oluşturur
 

Van kalesi
Van Kalesi, Van Denizi kıyısında olup Van şehrine 5 km uzaklıkta bulunmaktadır. Kale sarp bir kayalık üzerine inşa edilmiştir. Van Denizi üzerindeki meşhur günbatımının izlenebileceği en uygun yerlerdendir. Kale 3000 yıllık bir geçmişe doğru zamanda bir yolculuğa çıkarır
 

Otlu Peynir
Kralların sofrasından günümüzün mütevazi sofralarına ulaşmayı başaran Otlu peynirin sütü, mayası, otu hepsi en tazesinden, en güzelinden seçiliyor. Bütün bunlar Vanlıların bereketli elleriyle birleşince dünyanın hiçbir yerinde tadamayacağınız bir lezzet ortaya çıkıyor.
 

Van Denizi

Van denizi Nemrut’un devam eden püskürmelerivle oluşan lavların Bitlis Vadisini doldurmasıyla bu akış sona ermiş ve Van Denizi kapalı havzaya dönüşmüştür. Van denizi havzası tarih boyunca iklime etki eden özelliği ile yerleşim açısından uygun koşulları oluşturmuş ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Marmara denizinin 3’te 1 büyüklüğündeki Van denizi, suyunun sodalı yapısı ile dünyanın en büyük sodalı gölüdür
 

Savat
 Bu el sanatımızın geçmişi yüzyıllar öncesine dayanır. Gösterişli, süslü ağızlıklar ve tütün tabakaları Osmanlı döneminde yaygın olarak kullanıldığı gibi Avrupa’ya da ihraç edilirdi.
 



Vandokya


Kapadokya Bölgesi’ndeki gibi peri bacaları bulunan Van’ın Başkale İlçesine bağlı Yavuzlar Köyü, turizme açılmayı bekliyor.

Hoşap Kalesi
Bugünkü Güzelsu Köyü’nün kuzeyinde bulunan Hoşap Kalesi’nin kalan izlerinden Urartular tarafından kurulduğu; Bizans, Vaspurakan, Abbasi, Selçuklu, İlhanlı, Karakoyunlu, Akkoyunlu ve Safevi dönemlerinden kullanıldığı, Kalenin son şeklini ise Osmanlı Devleti’ne bağlı Mahmudi Beyliği zamanında aldığı bilinmektedir. Kale, Hoşap Suyu’nun kenarında yükselen kaya kütlesi üzerine kurulmuş İç Kale ile kuzeyine bitişik Dış Kale’den oluşmaktadır.
 
 
Offshore Heyecanı Van Gölü'nde
Architon Türkiye Offshore 225 Şampiyonası, denizlerden Van Gölü'n

 


VAN İLİ GENEL BİLGİLER

Yüzölçümü: 19.069 km²

Nüfus: 1.035.000 (2004)

İl Trafik No: 65

Van ve çevresi, coğrafya bakımından önemli bir konumu olduğu için çok eski dönemlerden beri yerleşim alanı olmuş, birçok uygarlığın izlerini üzerinde barındırmıştır. Urartu Medeniyetine başkentlik yapan Van, bugüne değin, Hurriler, Hititler, Persler, Medler, Selçuklular, Osmanlılar gibi birçok kültürü bağrında taşımıştır.

Van Gölü, Akdamar Kilisesi, "kaleler kenti" olarak anılmasını sağlayan kaleleri, dünyaca ünlü kedisi ve pek çok turizm aktivitesine olanak veren coğrafyası ile Doğu'nun önemli bir turizm merkezidir.

İLÇELER:

Van ilinin ilçeleri; Bahçesaray, Başkale, Çaldıran, Çatak, Edremit, Erciş, Gevaş, Gürpınar, Muradiye, Özalp ve Saray'dır.

Gevaş : Gevaş Van'a 40 km. mesafededir. Gevaş' ta bulunan tarihi ve turistik eserler arasında İzzettin Şir Cami ve Külliyesi, Orta Mahalle' de bulunan Halime Hatun (Celme Hatun) kümbeti, Selçuklu Türkleri Mezarlığı, tarihi değere sahip Akdamar Adası ve Kilisesi vardır.



Gürpınar : Gürpınar arazi büyüklüğü bakımından Türkiye'nin en büyük ilçesidir. Van ilinin güneyinde yer alır.İlçedeki tarihi ve turistik yerler Çavuştepe Kalesi ve Haşap Kalesi'dir.



Çatak : Çatak Çayı üzerinde TaşköPage Rankingü, Hulkan köPage Rankingüsü ve Ziril KöPage Rankingüleri 15. yüzyılda yapılmış tarihi kalıntılardır. Bölgede bunların dışında en önemli tarihi eser Tirşin yaylasındaki kayalar ve taşınır taşlar üzerinde çizilmiş olan av ve hayvan figürleridir. Bilgi Köyünün Üçüzler Mezrasında da Meryem Ana Kilisesi bulunmakta olup, bu kilise 365 odadan ibarettir. Atlıhan Köyü istikametinde tabii bir kaplıca bulunmaktadır. Çatak vadisinden ilçeye 5 km. uzaklıktaki Beyaz su (Ganisipi) Şelalesi ilginç bir tabiat eseridir.



Edremit : Van'a 18 km. mesafededir. Edremit, Van Gölünün Güney-Güney doğu kıyı şeridi boyunca uzanıp masmavi gölün önünde bir yeşil örtü gibi durur. Tarihi Dukaya Höyüğü, Urartular döneminden kalma Hatti Çiviler (Çivi Yazıları), Kadenbastı mevkiinde Kız Damı (Dev Damı) Surlar ve Savacak Şelalesi, yine Elmalık mahallesinde bulunan Hazine Piri (Hazine Kapısı), Harbedar (Harebe Köyü) görülmeye değer yerlerdir.



NASIL GİDİLİR?



Karayolu : Van'dan Gürpınar-Başkale üzerinde Yüksekova ve Hakkari ile irtibat sağlayan, aynı zamanda Yüksekova üzerinden İran ile bağlantı kuran devlet yolu mevcuttur.



Otobüs terminali kent merkezine yaklaşık 4 km. uzaklıktadır. Ulaşım minibüsle sağlanmaktadır.



Demiryolu : Tren istasyonu şehre yaklaşık 5 km. uzaklıkta olup ulaşım minibüslerle sağlanmaktadır.



İstasyon Tel : (+90-432) 213 13 80



Havayolu : Havaalanı il merkezine yaklaşık 7 km. uzaklıktadır. Ulaşım minibüslerle ve THY' ye ait servis araçlarıyla yapılmaktadır.



Havaalanı Tel : (+90-432) 217 16 54



THY Bilet Satış Bürosu : (+90-432) 216 10 19



Van Gölü Ulaşımı: Devlet Demir Yolları'na paralel olarak Van ile Tatvan istasyonu arasında demiryolu bağlantısı Van Gölü üzerinden feribotla sağlanmaktadır. Van İskelesi ile Tatvan iskelesi arasında karşılıklı olarak yük, vagon, araç ve yolcu taşıyan feribot seferlerin düzenlenmektedir. Van-Tatvan arası feribot yolculuğu yaklaşık 4 saat sürmektedir. Ayrıca Van Gölü üzerinde adalara turistik amaçlı yolcu taşımacılığı yapılmaktadır.



GEZİLECEK YERLER



Müzeler ve Örenyerleri



Müzeler



Van Müzesi



Adres: Şerefiye Mah.

Hacı Osman Sok. No: 9 - Van

Tel: (432) 216 11 39

Faks: (432) 214 25 10



Van Kalesi - M.Ö. 9. yy'da Urartu Devletinin Başkenti Tuşba'da



Örenyerleri



Van Müzesi



Van Kalesi

Merkez Hoşap Kalesi

Gürpınar Akdamar

Gevaş Hoşap KöPage Rankingüsü

Gürpınar Abdurrahman Gazi Türbesi

Merkez Kaya Çelebi Camii

Merkez Hüsrevpaşa Camii

Merkez Ulu Camii

Merkez Kızıl Camii

Merkez Beyazözümü Köyü

Merkez Zernaki Tepe

Erciş Zelve Şehitliği

Merkez Çarpanak Kilisesi

Merkez / Çitiören Köyü Topkale

Merkez Adir Kilisesi

Merkez / Halkalı Hoşap Mezarlığı

Gürpınar Gevaş Selçuklu Mezarlığı

Gevaş Tarihi Taş KöPage Rankingü

Hakkari Şemdinli

Bağlar Kelat Sarayı

Bağlar Yeşil Anıtsal Kayam Özalp

Yeşilalıç Put Mağarası Gürpınar

Yeşilsalkım Zive Hanı

Çatak Van Evi

Merkez Konut (Harabe)

Merkez Camii

Merkez Biçermah Tarihi Mezarlığı

Merkez Çukurca Mah. Çukurca Nehri Mezarlığı

Bağlar Aşağı Anzaf Kalesi

Aşağı Anzaf Türbe

Merkez Konut

Merkez Kilise

Merkez Türbe

Merkez Dilkaya Köyü

Edremit Yavuzlar Doğal Oluşumu Başkale

Yavuzlar Zeril KöPage Rankingüsü

Çatak Hurkan KöPage Rankingüsü

Çatak Yanal Kilisesi

Başkale Yanal Çavuştepe Kalesi

Gürpınar Çavuştepe Ayanıs Kalesi

Agartı Hüsrevpaşa Türbesi

Merkez Eski Van Şehri Mezarlığı

Merkez Molla Kasım Türbesi Mezarlığı

Molla Kasım Otluca Köyü Mezarlığı

Merkez Otluca Molla Hıdırı Fır. M.

Yavuzlar Kaleören Köyü Mezarlığı

Kaleören Barış Köyü Mezarlığı

Barış Tepebeşı Mah. Mezarlığı

Başkale Germen Köyü Mezarlığı

Germen Çatak Tarihi Mezar

Çatak Aliyar Kümbeti

Erçiş Nişancı Kümbeti

Erçiş Tekler Köyü Mez.

Erçiş/Tekler Ziyaret Köyü Mez.

Erçiş/ Ziyaret Haydar Bey Köyü Mez.

Erçiş/Haydar Bey Çelebi Bağı Mez.

Erçiş Hamur Kesen Köy. Mez.

Gürpınar/Hamur Kesen Ganisipi Şelalesi

Çatak Bend-i Mahi Şelalesi

Muradiye Hamurkesen Camii

Gürpınar/Hamurkesen Yukarı Anzaf Kalesi

Merkez/Dereüstü Muradiye Kilisesi

Muradiye Bend-i Mahi KöPage Rankingüsü

Muradiye/Karahan İzzettin Şir Camii

Gevaş Demir Ergitme Merk.

Gevaş/Balan Meslek Lisesi

Merkez Közüt Kalesi

Muradiye Muradiye Kalesi

Muradiye Hasan Bey Medre. Tür.

Gürpınar Hoşap Hanı

Gürpınar Tuşpa Nekropolü

Merkez Evliya Bey Medresesi

Merkez Amik Kalesi

Merkez/Amik Alaköy Urartu Kalesi

Merkez/Alaköy Ermişler Urartu Kay.

Merkez/Ermişler Karagündüz Höy. Nek.

Merkez/Karagündüz



Van Gölü ve Akdamar Adası



Van iline adını veren Van Gölü Türkiye'nin ve dünyanın en büyük soda gölüdür. Dört tarafı yüksek dağlarla çevrilidir. İçinde Akdamar, Adır, Çarpanak, ve Kuş adaları olmak üzere 4 ada bulunmaktadır. Tarih boyu Yüksek Deniz, Nairi Denizi ve Yukarı Deniz dendiği gibi Deryaçe (Küçük Deniz) adını da alır. Gölün suyu çok tuzlu ve sodalıdır. Sabunsuz köpük verir ve temizlik maddeleri kullanılmadan içinde herşey yıkanabilir ve temizlenebilir. Her mevsim, her saatte farklı bir renk alan, gündoğumu ve günbatımının muhteşem olduğu göl, bölge turizmine önemli bir katkı sağlamaktadır. Sahil boyunca yapılaşma ile bozulmamış koylar, yeşil bitki örtüsüyle sarılmış kıyılar görülmeye değerdir.



Van Gölündeki adalardan en büyüğü olan Ahtamar Adası, üzerindeki kilisesi ile ünlüdür. 900'lü yılların başında Kral Gagik tarafından yaptırılmış olan kilise taş işçiliğinin en seçkin örneklerindendir. Akdamar adasına Gevaş iskelesinden dolmuş motorları çalışmaktadır.



Kaleler



Van'a bir anlamda "Kaleler Kenti" denilebilir. Van ve çevresinde küçüklü büyüklü çok sayıda kale bulunmaktadır. Bu tarihi kalelerden bir kısmı Urartu döneminden, diğerleri Ortaçağ ve sonrasından kalmadır.



Önemli Kaleler Aşağı ve Yukarı Zıvistan Kalesi, Beyüzümü Kalesi, Çatak Kalesi, Lamurkesen (Zernek) Kalesi, Hişet Kalesi, Pizan (Örenkale) Kalesi, Kalecik, Zernaki Tepe Kalesi, Muradiye Kalesi, Albak (Başkale) Kalesi, Deliçay Kalesi, Çelebibağ Kalesi, Yoncatepe Kalesi, Müküs Kalesi ve Amik Kalesi olarak sayılabilir.



Van Kalesi: Van Kalesi, Van il merkezi sınırları içerisinde olup, şehir merkezine 5 km. mesafede bulunmaktadır. Urartu kalelerinin görkemlilerindendir.



MÖ. 9. yüzyılda Lutupri'nin oğlu I. Sarduri tarafından yaptırılmıştır. Büyük bölümü ayakta kalan kalenin kuzeybatı ucunda bulunan ve Sardur burcu denilen taş bloklarla örülen yapının üzerinde I. Sarduri'ye ait olan, Asur çivi yazısı ile yazılmış, bilinen en eski Urartu yazıtı vardır. Kalenin diğer önemli bir yapısı, I. Agrişti'ye ait olan kaya mezarı ve hemen bunun dışındaki kaya üzerinde bulunan Urartu'ların günümüze ulaşan en uzun yazıtı, "Horhor Yazıtları" vardır. Ayrıca kalenin kuzey yamacında II. Sarduri'nin açık hava tapınağı (Analı-Kız), Kale içinde Menau ve Sarduri' ye ait mezar odaları, mağaralar, su sarnıçları ve çeşitli odalar vardır.



Kalenin güneyinde ise eski şehrin kalıntıları bulunur. Ulu Cami, Hüsrev Paşa Cami, Kay Çelebi Cami, Hamamlar (Çifte Hamam) Kümbetler (İkiz Kümbet) ve çoğu tahrip olmuş eski evler, gezenleri tarihin yaprakları arasında seyahate çıkarlar.



Hoşap Kalesi: Van il merkezine 60 km. uzaklıkta, Gürpınar ilçesinde, Van-Hakkari karayolu üzerindeki Hoşap (Güzelsu)'da yer almaktadır. Dik bir kaya kütlesi üzerine kurulan kale, iç kale ile bunun kuzeyindeki dış kaleden oluşur. Gözetleme kulesi, surları, burçları, beden duvarları, mescit, fırın, zindan seyir köşkü, harem, selamlık ve orijinal demir kapı kanatları kalenin önemli yapılarıdır. Ayrıca kalenin güney tarafında Van Bölgesinin en eski Osmanlı KöPage Rankingüsü bulunur.



Ağartı Kalesi: Van Gölü' nün doğu kıyısında kurulan kale iyi korunarak günümüze kadar gelen sur duvarları andezit taş bloklarla örülmüştür.



Kef Kalesi : Urartu'ların önemli merkezlerinden biridir. Kalede çok odalı bir saray, hayvan ve bitki rölyefleri vardır.



Çavuştepe Kalesi: Van il merkezine 25 km. uzaklıkta, Gürpınar ilçesine bağlı Çavuştepe köyünde yer almaktadır. Bol Dağı silsilesinin batı ucuna kurulmuş olan kale; aşağı ve yukarı kalelerden oluşmaktadır. Kale, II. Sarduri tarafından M.Ö. 764-734 tarihleri arasında yaptırılmıştır. Kalelerde Haldi tapınağı, açık hava tapınağı, surlar, depo, ahır, saray binaları, su sarnıçları, çivi yazısı bulunmaktadır.



Ayanıs Kalesi: Van'a 35 km. mesafedeki Ayanıs köyündedir. Argişti'nin oğlu Rusa tarafından M.Ö. 645-643 tarihleri arasında yaptırılmıştır. Urartu tarihinin son safhalarının aydınlatılması açısından çok önemlidir. Van Gölü sahiline yakın bir alanda kuruludur.



Toprakkale: Van il merkezinin doğusunda Zimzim Dağları silsilesine bağlı kayalık bir tepe üzerinde yer almaktadır. Kale Urartu kralı II. Rusa tarafından M.Ö. 685-645 tarihleri arasında yaptırılmıştır. Sarnıç, açık hava tapınağı, kayaya yontulmuş merdivenler bulunmaktadır.



Aşağı-Yukarı Anzaf Kaleleri: Van'ın 10 km. kuzeydoğusunda Van-Özalp karayolu yakınında yer almaktadır. Aşağı ve Yukarı Kalelerden oluşmaktadır. Her iki kalede surlar, kuleler, atölye, depo, saray yapısı, kitabe bulunmaktadır.



Kiliseler



Akdamar Kilisesi: Gevaş ilçesi sınırları dahilinde Van Gölü içersinde bulunan en büyük adaya ismini veren kilisedir. Adanın güney doğusuna kurulmuş olan kilise sahile 3 km. uzaklıktadır. Günün her saatinde Akdamar Adası'na, sahilde bulunan motorlarla ulaşım sağlanmaktadır.



Kutsal Haç adına Vaspurakan Kralı I. Gagik tarafından Keşiş Manuel'e yaptırılmıştır. Kilisenin figürlü repertuarı oldukça zengindir. Bunun yanında, İncil ve Tevrat'tan alınmış çeşitli sahneler bulunmaktadır. Yunus Peygamberin denize atılması, Hz. Meryem ve kucağında İsa, Adem ile Havva'nın Cennetten kovulması, Hz. Davut ile Kral Goliat'ın mücadelesi Samson Filistinli ikilisi, ateşte üç İbrani genci, Aslan ininde Daniel sahneleri bulunmaktadır. Zengin hayvan, asma sarmaşıkları ve çeşitli figürler görmek mümkündür.



Adır Kilisesi: Kilise, Van merkezine bağlı Yaylıyaka köyü döşeme mezrasına yakın Van Gölü içersindeki aynı isimli adada yer almaktadır. Adanın güney tarafına kurulmuştur. Manastır 1305 yılında yapılmıştır. Daha sonra 1621 yılında Aziz Georges Kilisesi eklenmiştir. Yakınında bulunan sahildeki teknelerle ve Van İskelesi'nden kiralanacak teknelerle gezilip görülebilir.



Yedi Kilise Erek Dağı eteklerine 8. yüzyılda inşa edilmiştir.



Cami, Medrese ve Kümbetler



Van'daki önemli camiler Ulu Cami, Hüsrev Paşa Cami, Kızıl Camii, Gevaş İzzettin Çir Camii, Süleyman Han Camii, Kaya Çelebi Camii, Horhor Camii, Abbasağa Cami'dir. Hüsrev Paşa Medresesi, Hoşap Hasan Bey Medresesi, Hoşap Evliya Bey Medresesi, Gevaş Halime Hatun Kümbeti, Erciş Anonim (Zortul) Kümbet görülmeye değerdir



KöPage Rankingü ve Su Kanalı



Van' daki köPage Rankingüler Bend-i Mahi KöPage Rankingüsü, Kırmızı KöPage Rankingü, Çatak KöPage Rankingüsü, Hurkan KöPage Rankingüsü, Zeril KöPage Rankingüsü, Şeytan KöPage Rankingüsü olarak sayılabilir.



Van'da ilk sulama kanalları ve barajlar M.Ö. 9. ve 6. yüzyıllar arasında Urartular zamanında yapılmıştır. Bunların en önemlisi Menua (Semiramis/Şamran) sulama kanalıdır. Urartu Kralı Menua tarafından yaptırılmıştır. Menua/Şamran kanalı dünya mühendisliğinin bir harikası olarak geçtiği yerlere hayat vermiş, işlevini günümüze kadar sürdürmektedir.



Geleneksel Van Evleri



Van evleri Van'ın geleneksel mimarisinin günümüze taşıyan önemli unsurlardır. Tarihi Van Kalesi'nin güneyinde bulunan eski Van şehri, çarşıları, sokakları, mahalleleri, han, hamam, taş döşeli caddeleri yanında Van Evleri ile Osmanlı kentlerinin tipik özelliklerini taşımaktadır.



Mesire Yerleri



Van'da yer alan mesire yerleri arasında; Van' a 20 km. uzaklıkta, doğal plajları ve yeşilliği ile hoş görünümlü Edremit, yeşillikler arasında doğal plajları ile bir gezi ve mesire yeri olan Gevaş, İl merkezine 80 km. uzaklıkta, iki çayın birleştiği yerde bir vadi içerisinde ormanlık, hoş manzaralı Çatak ile İl merkezine uzaklığı 40 km. mesafede Van Gölü' nün sahilinde Süphan Dağı karşısında doğal plajları ve meyve bahçeleri ile ünlü Amik sayılabilir.



Kuş Gözlem Alanı



Erçek Gölü



Van Gölü



Sportif Etkinlikler



Av Turizmi: Van Bölgesi av hayvanları yönünden zengin olup, her mevsim avlanmak mümkündür. Başlıca av hayvanları arasıda; keklik, ördek, toy, dağ keçisi, tavşan, ayı, ve domuz sayılabilir. Yörede olta balıkçılığı da gelişmiştir.



Doğa Yürüyüşü Süphan Dağı



COĞRAFYA



İlin kuzeyinde bulunan Tendürek dağlarında yükseklikleri 2400 ile 3000 metre arasında değişen "Sınır Dağları" uzanır. Van yöresinde büyük nehir ve akarsular bulunur. Bu akarsuların en önemlileri Hoşap suyu, Memedik çayı, Karasu, Bendimahi çayı, Deliçay, Irşat çayı ve Zilan çaylarıdır.



Van bölgesi göller bakımından da önemli bir bölgedir. İrili ufaklı birçok gölden başka Türkiye'nin en büyük gölü de bu bölgededir.



Yazları az yağışlı ve sıcak kışları az yağışlı ve oldukça soğuk geçmektedir. Baharlar ise bol yağışlı ve ılıktır.



TARİHÇE



Van ve çevresine önce Hurriler yerleşmişler, sonra Urartular 200 yılı aşkın süre hüküm sürmüşlerdir. Daha sonra Medler, Persler, Makedonyalılar, (Büyük İskender), Partlar, Sasaniler, Bizanslar, Selçuklular, İlhanlılar, Celayiroğulları, Karakoyunlular, Akkoyunlular, Safeviler ve Osmanlılar hakim olmuşlardır.



NE YENİR?



Murtuğa (kahvaltılık), cacık (kahvaltılık), ilitme, ekşili, senseger gibi yemek türleri ile ünlü Van otlu peyniri yöreye özgü yemeklerdir. Van peyniri (otlu peynir), içerisine mahalli otlar katılarak yapılan güzel kokulu ve son derece lezzetli bir peynirdir. Yaz sonuna doğru küplere basılarak toprağa gömülür, kış için saklanır. Ayrıca, Van gölünden çıkarılan Van balığı (inci kefali) mutlaka yenmelidir. Van balığı, Van gölünün sodalı suyuna uygun "inci kefali" diye adlandırılan, bol havyarlı bir balık türüdür. Az kılçıklı olan bu balık oldukça lezzetlidir.



NE ALINIR?



Van' da alışveriş etkinliklerinin merkezini, turistik, hatıra eşya alım-satımları oluşturur. Özellikle dünyaca ünlü olan Van ve çevresinde dokunan kilimler büyük ilgi görmektedir. Turizm mevsimi ile beraber her türlü halı - kilim ve el sanatları, süs eşyaları şehir merkezindeki halı ve kilim galerinden satın alınabilir.



LİNKLER



Van Valiliği http://www.van.gov.tr



Van Belediyesi http://www.van-bld.gov.tr



OHAL Valiliği http://www.ohal.gov.tr

 
VAN'IN İLÇELERİNE ULAŞIN 

        VAN'A Dair Herşey ►

                     Van Tanıtım

                     Ünlü Vanlılar

                     Van Kedisi

                     Van Gölü

                     Akdamar Adası

                     Van'ın Sosyal Yapısı

                     Vanlı Büyük Zatlar

                     Van GÜRPINAR İlçesi

                     Van Erciş İlçesi

                     Van Gevaş İlçesi

                     Van Çatak İlçesi

                     Van Çaldıran İlçesi

                     Van Bahçesaray İlçesi

                     Van Başkale İlçesi

                     Van Edremit İlçesi

                     Van Saray lçesi

                     Van Özalp İlçesi

                     Van Muradiye İlçesi

                     Van Nüfusu Hakkında

                     Van Kahvaltısı Dünya Şampiyonu

                     Van'da offshore su sporu

                     Doğunun Ressamı

                     Van Grand Prix Yarışları

                     Van Çaldıran İlçesi

                     Van Depremi ►►

                         •  VAN DEPREMİ VİDEO GÖRÜNTÜLERİ

                         •  AFAD'ın Açıklaması 28.11.2011

                         •  Unutmadık Unutmayacağız

                         •  Abdülhamid'e sunulan VAN rapor!

                         •  Hepimiz Vanlıyız

                         •  Van'ı sallayan fay hatları hepimizin altından geçiyor

                         •  Van Depremi ve Kardeşlik Kukusu

                         •  PTT Van Ücretsiz Taşıma

                         •  Deprem Van Sokaları

                         •  TFF'den Belediye Vanspor'a hayat öpücüğü..!

                         •  Soma Maden Faciası 12 Mayıs 2014

                     Van Halk Oyunları

                     Van'a Ulaşım Bilgileri

                     VAN GÜRPINAR SPOR

                     Karadenizli Vanlılar

 




YAPMADAN DÖNME



Van Kalesi, Van Müzesi, Hoşap Kalesi, Muradiye Şelalesi, Edremit ve Gevaş kıyı boyu ve Gölü gezilip görülmeden,

Dünyaca ünlü bir gözü mavi diğer gözü yeşil olan Van kedisini görmeden,

Dünyaca ünlü Van Kilimleri ve Savat (gümüş) İşlemeli el sanatları ürünlerinden almadan,

Zengin bir mutfağa sahip olan Van yemeklerinden yemeden dönmeyin.
 
VAN İLİ
 
İlçe Sayısı
12
 
Belediye Sayısı
20
 
Köy Sayısı
576
 
Yüzölçümü
19069 km2
 
Web Adresi
 
Yol Bilgileri
 Devlet Yolu
1,061 km
 Otoyol
0 km
 Demiryolu
118 km

  

            

MERKEZ İLÇE

 
Merkez ilçe 1918 yılı öncesi "Eski Şehir" denilen, Van Kalesi güneyinde kuruluydu. İşgal ve isyan sonrası Merkez İlçe "Bağlar Mevkii" denilen ve hafif göle doğru eğilimli olan Van Ovası üzerindeki bugünkü yerine kurulmuştur. Merkez ilçe doğudan Özalp; batıdan Van Gölü; kuzeyden Muradiye ve Erciş; güneyden Gürpınar, Gevaş ve Çatak ilçeleriyle çevrilidir. İlçenin 2 belediye, 28 mahalle, 2 bucak, 90 köy ve 34 mezrası olmak üzere 156 yerleşim birimi vardır. İlçe halkı genelde ticaret, kamu ve özel sektör alanında çeşitli görev ve el sanatları, serbest ticaret gibi işlerde çalışır.
 
Toplam Nüfusu 288.794, Şehir Nüfusu 225.628, Köy Nüfusu 63.166, Nüfus Yoğunluğu 101'dir.
Van Belediyesi internet adresi: http:www.van-bld.gov.tr

BAHÇESARAY (MÜKÜS)
 
 
Bahçesaray, Siirt ili Pervari ilçesine bağlı nahiye (bucak) iken, 1964 yılında Van ili Gevaş ilçesine bağlanmış; 1988 yılında ilçe olmuştur. 474 km² yüzölçüme sahip, denizden yüksekliği 1670 metredir. İl merkezine uzaklığı 110 km.'dir. 1 belediye, 1 mahalle, 19 köy, 43 mezra olmak üzere 64 yerleşim birimi vardır. Karakovan balı, cevizi, ağaç oymacılığı, keçi kılından yapılan çarıkları ile üzümü meşhurdur. Yılın büyük bir bölümü yolu karla kaplı olduğundan gizemli bir yerdir. İlçe içinden geçen akarsuda alabalık avcılığı ve kano sporu yapılmaktadır. Bahçesaraylıların satranç sporuna karşı büyük bir ilgisi vardır. Eski ismi Müküs'tür.
 
Toplam Nüfusu 17.415, Şehir Nüfusu 4.182, Köy Nüfusu 13.233, Nüfus Yoğunluğu 28'dir.
 
KAYMAKAMLIK: (0.432) 751 22 04    BELEDİYE BAŞKANLIĞI: (0.432) 751 21 60                         

BAŞKALE (EL BAK)
 
 
 
Eski ismi Elbak olan Başkale 1910 yılında Van iline bağlı olan Hakkari Sancağı'nın merkezi iken, Cumhuriyet ilanı sonrasında Başkale ismini almıştır. Van ili güneyinde İspiriz dağı eteklerinde kurulmuştur. İran sınırına 20 km, Van il merkezine 112 km. mesafede bulunmaktadır. Kuzeyinde Özalp; doğusunda İran devlet toprakları, güneyinde Hakkari, batısında Gürpınar ilçesi ile çevrilidir. Deniz seviyesinden yüksekliği 2460 metredir.1 belediye, 3 mahalle, 1 bucak, 63 köy, 61 mezra olmak üzere 129 yerleşim birimi vardır. Hayvancılığı ile ünlüdür. Süt, yoğurt, tereyağı ve peyniri lezzetli olur.
Toplam Nüfusu 49.676, Şehir Nüfusu 15.070, Köy Nüfusu 40.176, Nüfus Yoğunluğu 21'dir.
 
KAYMAKAMLIK: (0.432) 651 20 06      
BELEDİYE BAŞKANLIĞI: (0.432) 651 20 34

ÇALDIRAN (BAYAZİTAĞA)
 
1987 yılında ilçe olmuştur. 1976 yılında meydana gelen ve çok sayıda insanın ölümüyle sonuçlanan Van depreminin merkezidir. Bend-i Mahi Şelalesi ilçeye yakındır. İlçe Çaldıran Ovası üzerine kurulmuştur. Yüzölçümü 413 km²'dir. Denizden yüksekliği 2050 metredir. Van il merkezine 113 km. mesafededir. Çaldıran; Avrupa'dan gelip İran'a uzanan transit yol üzerindedir. 1 belediye, 64 köy, 27 mezra ve 5 mahalle muhtarlığından oluşmaktadır. İlçede hayvancılık, ticaret yaygındır. 
Toplam Nüfusu 48.155, Şehir Nüfusu 7.979, Köy Nüfusu 40.176, Nüfus Yoğunluğu 39'dur.
KAYMAKAMLIK: (0.432) 412 21 10           BELEDİYE BAŞKANLIĞI: (0.432) 412 22 34

ÇATAK (ŞİTAK)
 
Eski ismi Şatak olan ilçe 1935 yılında ilçe olmuştur. Doğudan Gürpınar; güneyden Şırnak ve Siirt illeri; batıdan Bahçesaray; kuzeyden Gevaş ile çevrilidir. Yüzölçümü 2200 km², il merkezine uzaklığı 86 km. mesafededir. 1 belediye, 5 mahalle, 1 bucak, 26 köy, 90 mezra olmak üzere 123 yerleşim birimi vardır.
Dağlık ve ormanlık araziye sahiptir. Avcılık, ceviz, bal, alabalık, ağaç işçiliği, kilimcilik ve hayvancılığı ile ünlüdür.Van'ın en güzel mesire yerlerinden biridir. Hafta sonlarında Beyaz Su Şelalesi büyük ilgi görür.
  Toplam Nüfusu 21.034, Şehir Nüfusu 4.658, Köy Nüfusu 16.376, Nüfus Yoğunluğu 12'dir.
                                  KAYMAKAMLIK: (0.432) 512 20 04         BELEDİYE BAŞKANLIĞI: (0.432) 512 20 14

EDREMİT
 
Edremit, Van il merkezine bağlı bucak iken 1990 yılında ilçe olmuştur. Doğusunda Van merkez köyleri ve Gürpınar ilçesi; batısında Van Gölü; güneyinde Gürpınar ve Gevaş ilçesi; kuzeyinde ise Van Gölü bulunmaktadır. Yüzölçümü 600 km², deniz seviyesinden yüksekliği 1846 metredir. İl merkezine 18 km. mesafede 2 belediye, 2 mahalle, 12 köy, 1 mezra olmak üzere 17 yerleşim birimi vardır.
Edremit Van Gölü sahil şeridinde kurulmuş, Van'ın en büyük mesire yeridir. Van'ın en ünlü yerli meyve bahçelerine sahiptir. Elması, Armutu, sebzesi doğal lezzete sahiptir. Kamp yerleriyle, Sahilleriyle ve görünümüyle yerli ve yabancı turistlerin her zaman ilgisini çekmiştir. Yeşil Edremit doğal güzelliklerinin yanında folklorik değerleriyle de ilgi çekicidir.Ünlü Şamran Kanalı Edremit'ten akarak Van'a uzanır. 
 
Toplam Nüfusu 15.696, Şehir Nüfusu 4.509, Köy Nüfusu 11.187, Nüfus Yoğunluğu 58'dir.
 
  KAYMAKAMLIK: (0.432) 312 24 42         BELEDİYE BAŞKANLIĞI: (0.432) 312 24 53

ERCİŞ (ARZAŞKU)
 
1071'de Türkler'in Anadolu'ya gelişi ile birlikte yerleşim yeri olan ilçenin geçmişi Asur, Bizanslılar dönemine uzanır. Karakoyunlu Türklerin beldesi olan Erciş zengin bir tarihe sahiptir. Van Gölü'ne 5 km. mesafede Sulu Ova denilen düzlük üzerine kurulmuştur. 1914 yılında Rus işgaline uğramış 1 Nisan 1918 tarihinde düşman işgalinden kurtulmuştur. Van'ın en büyük ilçesidir. Yüzölçümü 2115 km², il merkezine uzaklığı 100 km.'dir. Doğusunda Muradiye; batısında Bitlis ve Ağrı illeri; kuzeyinde Ağrı, güneyinde Van Gölü ile çevrilidir. 3 belediye, 14 mahalle, 2 bucak, 85 köy, 39 mezra olmak üzere 143 yerleşim birimi mevcuttur. Van ilinin en gelişmiş ilçesidir. İl olmaya namzettir. Her türlü sebze ve meyve yetiştiriciliği yapılmaktadır. Kavakcılık yaygındır.
Erciş; "Ercişli Emrah" gibi çok ünlü halk ozanını yetiştiren tarihi beldedir. Folklor açısından çok sayıda halk ozanı ve sanatçı yetiştiren Erciş, türküleri, manileri, fıkraları, hikayeleri yaşayan ve yaşatan yerdir.
 
Toplam Nüfusu 145.229, Şehir Nüfusu 78.397, Köy Nüfusu 66.832, Nüfus Yoğunluğu 47'dir.
 
  KAYMAKAMLIK: (0.432) 351 60 03        BELEDİYE BAŞKANLIĞI: (0.432) 354 43 63

GEVAŞ (VESTAN)
 
Gevaş ilçesinin tarihi geçmişi M.Ö. 5 bin yıllarına dayanmaktadır. 1071 yılında Malazgirt Zaferi sonrası bir Türk şehri olmuştur. Van Sancağı'na bağlı nahiye olarak varlığını sürdürmüştür. Osmanlı İmparatorluğu'nun hakimiyetine giren Gevaş, 1914 yılında Doğu Anadolu'da başlayan Rus ve Ermeni işgaline uğramış, 31 Mart 1918 tarihinde Rus işgalinden kurtarılmıştır. 1927 yılında şimdiki yerinde geniş bir araziye kurulmuştur. İl merkezine uzaklığı 40 km., yüzölçümü 272 km², deniz seviyesinden yüksekliği 1750 metredir. Doğusunda Gürpınar; batısında Bahçesaray; güney batısında Bitlis ili; kuzeyinde Van Gölü; kuzey doğusunda Edremit; güneyinde Çatak ilçesi bulunur. 2 belediye, 4 mahalle, 30 köy, 18 mezra olmak üzere, 54 yerleşim birimi vardır.
Hayvancılık, arıcılık, sebzecilik, turizm ilçe ekonomisinde önemli yer tutar. Halime Hatun Türbesi ve Akdamar Adası ilçe sınırları içersindedir. Yaz aylarında piknik yapan insanların akın ettiği Gevaş ilçesi temiz sahilleriyle Van Gölü'nün en güzel kıyılarını bünyesinde barındırır.
  Toplam Nüfusu 29.629, Şehir Nüfusu 10.788, Köy Nüfusu 18.841, Nüfus Yoğunluğu 55'dir.
  KAYMAKAMLIK: (0.432) 612 21 31      BELEDİYE BAŞKANLIĞI: (0.432) 612 20 04

GÜRPINAR (MARİTETÜ'L- HAMİD)
 
Eski adı Mamuret-ul Hamit olan ilçenin geçmişi Urartular dönemine uzanır. İlçe verimli Havaspor ovasına kurulmuştur. Rus ve Ermeni işgaline uğrayan ilçe 1 Nisan 1918 tarihinde kurtulmuştur. 1936 yılında ilçe olmuştur. Doğusunda Başkale; batısında Gevaş; kuzeyinde Van il merkezi ile Özalp ilçesi; güneyinde Hakkari ili ile çevrilidir. İl merkezine uzaklığı 22 km. mesafede, 4063 km² yüzölçümü ile coğrafi bakımdan Türkiye'nin en büyük ilçesidir. Kocaeli ve Rize illerimizden alan olarak daha büyüktür. 1 belediye, 6 mahalle, 3 bucak, 71 köy, 81 mezra olmak üzere 162 yerleşim birimi vardır. Van'ın en büyük hayvancılık merkezidir. Otlu peynir, süt, tereyağı, arıcılık, yün ve doğal su kaynaklarıyla ünlüdür. İlçe çok sayıda Van folklorunu yıllardır öğreten ustalar çıkarmıştır. Ünlü Hoşap Kalesi, Çavuştepe Kalesi ve Şamran Kanalı ilçenin tarihi zenginliklerindendir.
 
Toplam Nüfusu 37.797, Şehir Nüfusu 6.916, Köy Nüfusu 30.881, Nüfus Yoğunluğu 11'dir.
 
   KAYMAKAMLIK: (0.432) 551 20 08      BELEDİYE BAŞKANLIĞI: (0.432) 551 21 06

MURADİYE (BARGİRİ)
 
Muradiye, Cumhuriyet ilanına kadar Kandahar ve Bargiri adıyla iki yerleşim birim olarak anılırken; Cumhuriyet sonrası birleşerek Muradiye adını almıştır. 1914 tarihinden bugüne kadar ilçelik vasfını devam ettirmektedir. Yüzölçümü 1087 km²'dir. Deniz seviyesinden yüksekliği ortalama 1700 metredir. İl merkezine uzaklığı 82 km.'dir. 2 belediye, 9 mahalle, 39 köy ve 11 mezra olmak üzere 61 yerleşim birimi vardır. Hayvancılık, son dönemlerde yapılan pancar ekimi önemli yer tutar. Muradiye Bend-i Mahi şelalesi ilçenin en önemli doğal zenginliğidir.
  Toplam Nüfusu 44.287, Şehir Nüfusu 12.982, Köy Nüfusu 31.305, Nüfus Yoğunluğu 26'dır.
  KAYMAKAMLIK: (0.432) 451 20 25      BELEDİYE BAŞKANLIĞI: (0.432) 451 20 26

ÖZALP (MAHMUDİYE)
 
1948 yılında ilçe merkezi Özalp adıyla kurulmuştur. İlçe merkezinin eski adı şimdi mahalle olan Kargali'dir. Yüzölçümü 1393 km², deniz seviyesinden yüksekliği 2100 metre, il merkezine uzaklığı 60 km.'dir. 2 belediye, 4 mahalle, 1 bucak, 52 köy ve 20 mezra olmak üzere 79 yerleşim birimi mevcuttur. Özalp, İran devleti ile yapılan sınır ticaretinde önemli yer tutar. Hayvancılık, ticaret ilçenin gelir kaynağıdır. İran'a giden tren yolu bu ilçeden geçer.
 
Toplam Nüfusu 54.143, Şehir Nüfusu 6.679, Köy Nüfusu 47.464, Nüfus Yoğunluğu 27'dir.
  
KAYMAKAMLIK: (0.432) 712 20 01      
BELEDİYE BAŞKANLIĞI: (0.432) 712 20 25
 
                                            İnternet adresi: http://www.ozalp.gov.tr

SARAY
 
1869 tarihinde Mahmudiye adıyla kurulmuş, 1948 tarihinden sonra Özalp ilçesine bağlı bucak merkezi olarak kalmıştır. 1990 yılında yeniden ilçe olmuştur. İran devleti ile sınır ilçedir Kapıköy sınır kapısı bu ilçededir. Yüzölçümü 1334 km², kuzeyi Özalp; kuzeybatısı Gürpınar ilçeleri; güneydoğusu Başkale; doğusu İran devleti sınırı ile çevrilidir. İl merkezine 75 km. mesafededir. 1 belediye, 3 mahalle, 23 köy, 11 mezra olmak üzere 38 yerleşim birimi vardır. Yeni gelişmekte olan Saray ilçesi Van-İran transit yolunun açılmasıyla birlikte önemli değişim gösterecektir.
 
Toplam Nüfusu 20.277, Şehir Nüfusu 3.568, Köy Nüfusu 16.709, Nüfus Yoğunluğu 26'dır.
  
KAYMAKAMLIK: (0.432) 781 20 79            BELEDİYE BAŞKANLIĞI: (0.432) 781 20 47
 
                                                                                        
V A N
Van Anadolu'nun en büyük kapalı havzası olan Van Gölü kıyısında toprakları verimli, akarsuları bol, iklim koşulları oldukça elverişli bir yerleşim merkezidir. Bu yüzden tarihin eski çağlarından beri birçok medeniyetin hakim olduğu bir yer olmuştur.

Arkeolojik araştırmalara göre Van ili yazılı tarih öncesi dönemleri M.Ö. 5000 - 3000 yılları Kalkolitik dönem başlarına kadar uzanmaktadır. M.Ö. 2000 yılında bu bölgede ilk olarak devlet kuranlar Hurrilerdir. Daha sonra Hurrilerin bölgedeki devamı olan yerli kavimler tarafından M.Ö. 900 yıllarında başkentleri Tuşba ( VAN) olan Urartu devleti kurulmuştur. Urartular M.Ö. 612 yılına kadar Van Bölgesinde güneyde yukarı Mezopotamya'ya kadar uzanan topraklarda hüküm sürmüşlerdir. M.Ö. IX. Yüzyılda Kral Sarduri tarafından Van kalesi yaptırılmıştır. M.Ö. VII. Yüzyıl başlarında Mezopotamya'dan Anadolu'ya akınlar düzenleyen Asurlular, Van kalesini ele geçirince, Urartular Tuşba yakınlarında Rusahinili (Toprakkale) şehrini kurarak varlıklarını devam ettirmişlerdir. M.Ö. 612 yılında Anadolu'ya gelen Medler, büyük Urartu Kırallığı'na son vermişlerdir.
Yerleşik bir nizam kuramayan Med Krallığı, Persler'e yenilip yıkılınca Van ve yöresi M.Ö. 332 yılına kadar Pers, M.Ö. 129 yılına kadar Büyük İskender'in doğu seferinden sonra Makedonyalılar ve M.Ö. 88 yılına kadar da Partların egemenliğinde kalmıştır.
Tarihi dönem içerisinde Van ve yöresi Romalılar ile Sasaniler arasında çatışma sebebi olmuştur. M.S. 395 yılına kadar Sasani, sonra da Bizans egemenliğinde kalmıştır.
Hz. Osman zamanında Bizans'ı bozguna uğratan Müslüman orduları 644 yılında Van ve yöresini ele geçirmiş, bu hakimiyet Emevi ve Abbasi devletleri tarafından da sürdürülmüştür. Eskiden beri Van bölgesinde yaşayan Ermeni azınlığı, kısa bir süre Van çevresinde bir krallık kurmuş ve İslam İmparatorluğu'na tabi olmuşlardır. Hıristiyan sanatının mühim bir eseri olan Akdamar Kilisesi, aynı adı taşıyan ada üzerinde Kral Gagik tarafından 915-921 yılları arasında yaptırılmıştır.
Çağrı Bey döneminde Anadolu'ya keşif amaçlı yapılan seferler, 1071 Malazgirt zaferiyle neticelenmiş, Van ve çevresi Büyük Selçuklular'ın egemenliğine girmiştir. Büyük Selçuklular'dan sonra bir süre Eyyübi egemenliğinde kalan şehir, 1230 yılında Karakoyunlular'ın hakimiyetine girmiştir. Bu tarihlerde eski Van şehrinde bulunan Ulu cami, Karakoyunlu Yusuf tarafından yaptırılmıştır. Karakoyunlular'ın Uzun Hasan'a mağlup olmalarıyla Van ve havalisi Akkoyunluların eline geçmiştir.

Kanuni Sultan Süleyman döneminde Safevi Devleti'ni yenen Osmanlı orduları 1458'de Van'ı fethetti ve bu fetih 1555 yılında yapılan Amasya Antlaşması ile kesinlik kazanmıştır. Van Beyler Beyliği'ne atanan Hüsrev Paşa ve Kayaçelebizade Koçi Bey, kendi adlarını taşıyan birer cami yaptırmışlardır. Aynı dönemlerde "Kitap-ı Lugat-ı Vankulu" adlı eser Vankulu Mehmet Efendi tarafından hazırlanmıştır.
XIX. yüzyılın ikinci yarısından sonra Van'da ekonomik bakımdan güçlü olan Ermeniler ihtilal cemiyetleri kurarak Ruslar'ın da desteğiyle silahlanmaya başlamış, 1915'te bir çok kaza ve köyde katliama girmişlerdir. Aynı yıl Van'ı istila eden Ruslar, Ermenileri destekleyerek şehri ateşe vermiş ve Osmanlı ahalisi şehri boşaltmak zorunda kalmıştır. 1981 yılında Van, yıkılıp yıkılarak büyük oranda nüfus kaybına uğradığından, bugünkü yerinde yeniden kurulmuştur.
Başlayan Türk harekatı karşısında işgal ettikleri topraklardan çekilen Ruslar ve Ermeniler, doğudaki aşiretlerin de desteğiyle tamamen Anadolu'dan çıkarılmış ve Türk ordusu 2 Nisan 1918' de Van'a girerek şehri kurtarmıştır. 16 Mart 1921' de imzalanan Moskova antlaşması ile Ruslar Van ve Bitlis'e ait isteklerinden vazgeçmişlerdir. 29 Ekim 1923'te Vilayet merkezi olan Van'da Devlet ve belediye tarafından alt yapı çalışmaları başlatılmış, savaştan yakılıp yıkılan şehir yeniden inşa edilmiştir.
Van İsminin Kaynağı
Bu konudaki bigiler tam olarak açıklığa kavuşturulmamış ve bu bilgiler rivayetlerden öteye gidememiştir. Evliya Çelebi , "Seyahatnamesi"nde Büyük İskender' in Van Kalesi'ndeki Vank adlı bir mabedden esinlenerek buraya Van adını verdiğini söylemektedir. Bir rivayete göre de, şehri genişletilip güzelleştiren VAN isimli şahsın adından dolayı şehre bu ismi verilmiştir.
Bu konuda akla en yatkın görüş ise, Urartuca Biane veya Viane'den çıkmış olduğudur. Çünkü Urartulular kendilerine Bianili demişler ve Urartuların hakim devrinde Biane adı altında birçok şehir ve insan topluluğu Van şehrinde toplanmıştır. 

 
Kaynak :Van Eğitim Bir-Sen


www.vansosyal.com








Yorumlar - Yorum Yaz
Muhteşem Komutanlar







Finans - Borsa
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Köşe Yazıları

Diğer Linklerimiz
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam29
Toplam Ziyaret23631578
Kim Kimdir?