• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/

İstanbul Van Dayanışma Platformu

Video Arşivi
Araştırma Yazıları
Günün Sözü









TAM EKRAN YAPIN
Arkanıza Yaslanın 
Yumun Gözlerinizi..

Haftanın Kitabı

Muhteşem Resimler DEVAM

IslamicART 1    3
Hava Durumu
Takvim
Üyelik Girişi

Araç Muayene İşlemleri

 
sound src="http://geocities.com/spycobra2007/e.mp3" loop="loop" data-mce-src="http://geocities.com/spycobra2007/e.mp3"><noembed><bgsound src="http://geocities.com/spycobra2007/e.mp3" loop="loop" data-mce-src="http://geocities.com/spycobra2007/e.mp3"></bgsound>

Araç muayenesi (Tuvtürk Randevu), Ek-1 Belgesi ve Ruhsat yenileme işlemleri (Trafik tescil ve Trafik)

 
Bu konuda güncel bilgiler bulmak çok zor. Sırf bu sebeple bu yazıyı hazırlıyorum. Aracımın muayene sayfaları dolduğu için her türden sıkıntıyı çektim. Bu yazı size bir nebze yol gösterebilir kanımca.

Önce Ek-1 belgesinden bahsetmek istiyorum. Şoförler odasından alınması gerektiği söylenen bu şeyi almak için Şoförler Odası aramayın boşuna. Birçok muameleci ve hatta kırtasiyemsi yerlerde bu belgeden mevcut. Bilgisayardan veya daktilo ile doldurulması zorunlu olduğundan asıl zor olan doldurmak. Benim size önerim bunu en sona bırakmanız ve TuvTürk karşısındaki muamelecilerden bu işi halletmeniz.

 
Aracın kontrolleri

 
Muayeneye gitmeden evvel TuvTürk'ün sitesinde de yer alan şu maddelere dikkat etmeniz gerekiyor;

MUAYENE ÖN HAZIRLIK KONTROL LİSTESİ (“Periyodik Muayene”, “Zorunlu Muayene” ve “Tadilat Sonrası Muayene” ile ilgilidir)

Araç muayenesinin sağlıklı bir biçimde gerçekleştirilebilmesi ve aracınızın muayeneye kabulü için, aşağıda belirtilen kontrollerin tarafınızca yapılması, işlemlerinizin hızlıca ve kolaylıkla hayata geçmesini sağlar. Muayene öncesi belirtilen hususları kontrol etmenizi ve belirtilen tüm belgelerin asıllarının yanınızda bulundurulmanızı önemle rica ederiz.    
1) Aracınızın ruhsatı ( Motorlu araç trafik belgesi ve araç tescil belgesi ),  muayene sırasında mutlaka yanınızda olmalıdır.  Motorlu araç trafik belgesi’nde “muayene onayı” alanı bulunmuyor ise, Şoförler Cemiyeti’nden EK-1 belgesi almanız gerekmektedir. (Dediğim gibi buna gerek yok, bunun için en sona bakınız)
(Satış ve devirlerde, Tescil Belgesi noterler tarafından alındığından yenisi düzenlenene kadar, noterlerce verilen “EK-44 Araç Tesciline İlişkin Geçici Belge” (geçerlilik tarihi dolmamış) muayene sırasında yanınızda olmalıdır.)   

2) Muayene öncesi, araç bilgileri, ruhsat üzerinde yazılı haliyle mevcut durum karşılaştırarak kontrol edilmelidir. (şasi no, yakıt türü, renk… vb.) Bilgiler arasında fark var ise, ilk maddede belirtilen Ek-1 belgesi ile birlikte tespit için TÜVTURK Muayene İstasyon’larına gelinmeli tespit ve muayene işlemlerinin ardından “Trafik Tescil Şubesi”ne gidilerek  hatalı olan belge hangisi ise düzelttirilmelidir.   

3) Aracınızda LPG takılı ise, öncelikle bu tadilatın ruhsatınıza işlenmiş olması gereklidir. Araç Tescil belgesinde LPG durumu işlenmiş araçlar, düzenleme tarihi 1 ayı geçmemiş “Gaz Sızdırmazlık Test Raporu” ile birlikte muayeneye gelmelidir. (Bkz. Madde 4)

4) Aracınızda tadilat söz konusu ise, bu tadilatların proje ve hesaplarının onaylatılması ve tadilat sonrası muayenenin ardından tadilatın tescil kuruluşuna bildirilmesi gereklidir. Böylesi bir durumda, TÜVTURK Muayene İstasyonları’na giderek “Tadilat Sonrası Muayene” işlemini tamamlamalısınız. Tadilat Sonrası Muayene işlemi için; yetkili mühendisler tarafından çizilmiş onaylı tadilat projesi ve hesapları, Şoförler Cemiyetinden alınan EK-1 belgesi, araçta LPG veya CNG dönüşümü yapılmış ise geçerli bir Gaz Sızdırmazlık Raporu ile birlikte aracınızın tescil ve trafik belgesi ile ve zorunlu mali sorumluluk sigortasını yanınızda bulundurmanız gerekir. Bu şekilde aracınızın “Tadilat Sonrası Muayenesi” ve “Periyodik Muayenesi” birlikte tamamlanacaktır.

5) Trafik sigortanızın tarihi muayene öncesi kontrol edilmelidir. Tarihi geçmiş sigortaların yenilenmesi ve sonrasında muayene işlemine gelinmesi önemlidir.

6) Aracınızın vergi borcu, trafik para cezası ve OGS kaçak geçiş cezası bulunup bulunmadığı önceden kontrol edilmelidir. Borcu olan araçların periyodik, zorunlu ve tadilat sonrası muayeneleri gerçekleştirilmemektedir. T.C. Maliye Bakanlığına ait www.gib.gov.tr internet adresine girerek aracınız ile ilgili “Borç Sorgulaması” yapabilirsiniz. (Bu adımı atlamayın, sistemden her şey kabak gibi çıkıyor)
   
7) Aracın “Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü”nün geçerli olması önemlidir. Geçerli Egzoz Gazı Emisyon  Ölçümü olmayan araçlar, muayene sonrası verilen raporda, “Ağır Kusurlu” olarak tanımlanır. Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü yaptırabileceğiniz TÜVTURK Muayene İstasyon’larını www.tuvturk.com.tr internet adresinden ya da 0212 444 80 08 numaralı çağrı merkezinden öğrenebilirsiniz. Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü hizmeti ile beraber Egzoz Emisyon Ruhsatı, bedeli karşılığında temin edilebilmektedir. (ÖNEMLİ: TuvTürk istasyonlarından Egzos Emisyon Ölçümü YAPTIRMAYIN! Bunun yerine dışarıdan herhangi bir yere yaptırın. Niyesi ilerleyen bölümlerde)

8) Araç cinsine uygun kullanılabilir durumda yangın tüpü, ilk yardım çantası (içeriği tam), 2 adet üçgen reflektör gibi “Araç Donanımları”nın tam olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ayrıca; traktör, kamyon, römorklara ve tırlara uygun arka işaret levhası takılı olmalıdır.
   
9) Aracınızın tüm ön ve arka aydınlatma sistemleri, sinyaller ve iç aydınlatma sistemleri çalışır durumda olmalıdır.

10) Emniyet kemerlerinin, ilgili yönetmeliklerde belirtilen özelliklere haiz, tam ve çalışır durumda olması gerekmektedir.
   
11) Aracınızın ön ve varsa arka cam yıkama sistemleri çalışır durumda, aynaları ise eksiksiz olmalıdır.
 
12) Minibüs ve otobüs araç sahipleri, araçlarda, acil çıkış levhalarının ve yeterli adette acil çıkış çekicinin bulunup bulunmadığını kontrol etmelidir.
   
13) Aracınızın genişlik, yükseklik ve uzunluk gibi boyut bilgilerinin Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Yönetmelik gereği firigorifik araçlarda maksimum genişlik 2.600 mm.’ye kadar kabul edilirken diğer araçlarda 2.550 mm.’dir. Maksimum yükseklik 4.000 mm.’dir ve bu sınırın üzerindeki araçlar “Kusurlu” olarak tanımlanır.    
    İletişim: www.tuvturk.com.tr - info@tuvturk.com.tr - (0212) 444 80 08

Bunun yanı sıra Yangın söndürme tüpü, ilkyardım çantası, çekme halatı gibi şeylerinizin de olması gerekiyor ama benim anladığım ve gözlemlediğim kadarıyla bunlar pek kontrol edilmiyor.

                    Peki, neler bunlar?
 

  • İlk yardım çantası: Traktörler, motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 1 adet.
     
    • Büyük sargı bezi (10 cm x 3-5 m), 2 Adet
    • Hidrofil gaz steril (10x10 cm 50’lik kutu), 1 Kutu
    • Üçgen sargı, 3 Adet
    • Antiseptik solüsyon (50 ml), 1 Adet
    • Flaster (2 cm x 5 m), 1 Adet
    • Çengelli İğne, 10 Adet
    • Küçük makas (paslanmaz çelik), 1 Adet
    • Esmark bandajı, 1 Adet
    • Turnike (En az 50 cm örgülü tekstil malzemeden), 1 Adet
    • Yara bandı, 10 Adet
    • Alüminyum yanık örtüsü, 1 Adet
    • Tıbbı eldiven, 2 Çift
    • El feneri, 1 Adet
  • Üçgen Reflektör: Motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 2 adet.
  • Yangın Söndürme Cihazı: Sayısı, cinsi ve kapasitesi araç sınıfına ve aracın kullanım amacına göre değişiklik gösterir.
  • Stepne: Motosikletler ve lastik tekerlekli traktörler hariç bütün araçlar ile tarım orman römorkları da dahil olmak üzere tüm römorklarda her zaman kullanılabilir durumda bulundurulacaktır.
     
    • Runfled lastikleri olan, orjinalinde stepne bulunmayan ve lastik tamiri kiti bulunan araçlarda stepne bulundurma koşulu aranmamaktadır.
  • Yangın tüpü:
     
    • Binek araçlarda 1 adet 1 kg
    • Yolcu sayısı 26 ya kadar olan otobüsler için 2 adet 2 kg
    • Azami ağırlığı 12 tondan küçük olan kamyonlarda 1 adet 4 kg
    • Araç tehlikeli madde taşıyor ise 2 adet 6 kg  
Araç sınıfına göre ek diğer zorunlu ekipmanlar:
 
  • Taksi otomobiller: Her zaman kullanılır durumda taksimetre.
  • Kamyon ve çekiciler: 1 adet Engel işareti. (E veya e onaylı)
  • Otobüsler: 1 adet Engel işareti. (E veya e onaylı); pencere halindeki güvenlik çıkışlarının her birinin yanında en az bir adet kırma çekici
  • Traktörler: Flaşörlü, yanıp sönen, sarı ışıklı, dönerli, uyarı lambası.
  • Şehirlerarası yük veya yolcu nakliyatı yapan otobüs, kamyon ve çekiciler: Her zaman kullanılır durumda takograf.
  • Römorklar (traktör römorkları dahil) ve kamyonlar: Uygun boyutlarda ve yeterli sayıda arka işaret levhası. (E veya e onaylı)
  • Traktör römorkları: Azami hızı saatte 30 km’nin altında olanlarda 1 adet adet üçgen şeklinde arka işaret levhası. (E veya e onaylı)
  • Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre yetki belgesi almış yolcu taşımacılığında kullanılan araçlar: Her 10 koltuk için en az 1 adet boyun korsesi.
  • Motosikletler ve motorlu bisikletler: Kask ve koruyucu gözlük

* Ekipmanların adetleri ve özellikleri araç sınıfına ve aracın kullanım amacına göre değişiklik gösterebilir.

* Araç muayenesinin sağlıklı gerçekleştirilebilmesi için muayeneye gelmeden önce aracın dış, alt ve motor havuzu temizliğini ve tehlikeli madde taşıyan araçların boş olmasını sağlamanızı önemle rica ederiz.

Burada yazanların üstüne benim size birkaç önerim olacak.

1) Muayene için önceden randevu almak akıllıca. İnternetten işlemler uzun ve gereksiz. Telefonla randevu alın. 2 dakikada randevu işleminiz tamam. Randevu esnasında kendi isminizi verin, ruhsattaki ismi değil. Telefonla randevu için

                                              0 (212) 444 80 08 'i aramanız yeterli.

Plaka ve birkaç ufak bilgiyi verip randevuyu alabiliyorsunuz. Randevuyu almak istediğiniz istasyonu önceden belirleyin. http://www.tuvturk.com.tr//station/default.aspx?ctid=34 adresinden haritalı bir şekilde İstanbul'a ait istasyonları görebilirsiniz. Ayrıca sağ menüden diğer illere ait istasyon bilgilerini de görebilirsiniz.

2) Far ayariniz çok önemli değil ama yaptıracaksınız yaptırdığınız yere hem kısa hem de uzun far ayarı yaptıracağınızı söyleyin. Önce ayarı 0'a getirip öyle ayarlamaları gerektiğini de özellikle belirtin yoksa boşu boşuna 10 lira vermiş olursunuz. Onlar ne demek istediğinizi anlayacaklardır. Farlar ayarsız olursa hafif kusur alıyorsunuz ki bu muayeneden geçmenize engel değil. Ben ayar yaptırdım ona rağmen açılar yanlış çıktı. Hatta ilk muayenede açılar 7-10 iken sonraki muayenede (50 dk sonra oluyor bu) 25-30 çıktı. Elle ypaılan bir kontrol olduğundan yapılan kontrol pek de sağlıklı değil. Sallıyorlar desek yeridir.

3) Lastiklerin yenilik eskilik durumu önemli. Dişlerin kaç mm olduğuna bakıyorlar. Bunun yasal alt sınırı 1.6 mm ama ipin ucundaki sizin hayatınız olduğundan 4 mm'nin altına inmiş lastikleri değiştirmenizi öneririm. Yine de muayene açısından 1.6 mm üstünde olması kafi.

4) Mimarsinandaki Tuvturk için konuşacak olursam, yukarıda da belirttiğim gibi, çekme halatı, stepne, ilk yardım çantası, yangın söndürme cihazı, zincir gibi şeyler pek önem arz etmiyor. Benim muayene esnasında bagajı açıp bakmadılar bile. Orada sıra bekleyen birçok kişide bunlardan hiçbirisi yoktu. Yine de yangın söndürme, stepne ve ilkyardım çantası gibi şeyleri aracınızda bulundurmanız sizin açınızdan önem arz ediyor.

5) Frenler çok önemli. Şayet çok eski ise değiştirtin. Fren testine sokmanıza bence gerek yok. 30 lira gibi rakamlar istiyorlar ki saçma. Frenlerden yana bir şikayetiniz varsa (ses veya tutmama) kendi hayatınız açısından değiştirin gitsin. Hiçbir şey sizin hayatınızdan daha önemli değil.

6) Benim gibi ruhsatınızda muayene yazılabilecek boşluk kalmadıysa o vakit Ek-1 belgesi almanız gerekiyor demiştim. Tuvtürk istasyonları karşısında bu belge bulunuyor. Dolduruyorlar ediyorlar. Zaten doldurmak namına bir zorluk yok. Belgenin tamamının doldurulmasına da gerek yok. Nerelerin doldurulması gerektiğini onlar biliyor.

7) Emniyet kemerleri önemli, bakması kolay olduğundan her araçta bakıyorlar kesinlikle. Ön ve arka emniyet kemerlerinin yerlerine oturduğundan ve tuttugundan emin olun. Muayene öncesi sürücü kemeri hariç tüm kemerleri bağlayın. Arka koltuktaki kemerleri bagaja falan soktuysanız onları nizami şekle getirin.

8) Farlar dışında sinyal lambaları da onemli. Görevli araca oturduğu anda dörtlüleri çalıştırıp bakıyor. Fren lambalarina bakmadılar ama bakan görevlileri de gördum. Siz yine de kontrolünüzü yapin. Sis lambalarına bakmıyorlar.

9) Aracin altına girme imkanınız veya tanıdığınız bir usta varsa herhangi bir yerden bir sızdırma olmadığından emin olun. Çatlak borular veya hafif sızıntılar çok problem yaratmiyor. Hafif kusur olarak sayılıyor ama yine de bakmakta yarar var.

10) Şayet ruhsatınızı yeniletecek veya satış vs gibi işlemler yapacaksanız aracınızda bulunan filmleri sökün. Muayene esnasında hafif kusur sayılsa bile ruhsat yenilemede sorun çıkarıyorlar. Muayene öncesinde bunları sökmek oldukça önemli. Şayet ruhsat yenileme gibi bir durum yoksa o zaman sorun yok.

 

                                                  **** ÖNEMLİ ****

 

Egzos Emisyon ölçümünüzü tuvturk'de yaptırmayın. Boşuna 26 lira paranız gidecektir çok yüksek ihtimal (sırada bulunduğum esnada bu ölçümden geçebilen araç sayısı bir elin parmaklarından azdı) Bu tuvturk'deki muayene ciddi. Gidip dışarıda bir yerlerde yaptırın, zart diye emisyon belgeniz hazir. Yine de hava, yağ vs filtrelerinizi zamanında değiştirtin. Egzosunuzda delik ve çürüme olmadığından emin olun. Ben bunlari yaptırdığım halde nasıl oradaki değerlere göre anormal bir değer çıktı bilemiyorum. Ayrıca bu kontrollerin yapılması yakıt tüketiminizin de nispeten azalması manasına gelir!
Olur da egzosu orada yaptırmış bulunursanız ve değerler anormal çıkarsa o vakit sıraya veya içerideki görevlilere geri döneceğim diye kasmayın boşa. Hemen koşturarak en yakın yerdeki egzos emisyon testi yaptırılabilecek yere gidin. Nerede oldugunu bilmiyorsaniz o civardaki herhangi bir tamirhaneye sorun. Sıranız  gelmeden geri dönmeye bakın.
Aracı orada tamir ettireceğim diye uğraşmayın. Orada size tamir ettirip gelin vs diyecekler, kanmayın sakın! Sonraki muayene ücretsiz diyecekler onu da boşverin. Dışarıdan aldığınız emisyonu gösterin sadece muayene sırasında. Niye önce burada sonra dışarıda yaptırdın derlerse sorun çıktı, tamir ettirdim ardından kontrol amaçlı baktırdım o yüzden böyle deyin. Lakin sakın tekrardan teste girmeyin :)
boyle aptalca bir şey yüzünden benim gibi 3 saatinizi harcamamış olursunuz bu dediklerime uyarsanız.
Zira herhangi bir ağır kusur (bu egzos ağır kusur sayılıyor) çıkarsa tekrardan numara alıp, sıraya giriyorsunuz ve tekrar muayene olacak araçların sayısı nispeten az olmasına rağmen numaratörden sıra gelmesi çok geç oluyor. Nasıl olsa bunların parasını aldık, beklesinler deniliyor herhalde. Bekliyorsunuz mölül mölül.

Ek olarak birkaç tavsiye daha;
- Hangi gune ve saate randevu aldıysanız randevu saatinden yarım saat önce orada olun. Ne kadar önce numara alırsaniz o kadar iyi. 1 saat önce gitmenizin ise hiçbir yararı yok. Sizden önce ağır kusurlular ve diger randevulular numara alacağından bir derde derman olmuyor. Yarım saat önce orada olmak yeterli.
- Araci içeride bir yerlere park edeceğim diye kasmayın. Dışarıda bıraksanız da olur. Numaranız yandığı anda içeri girip soldan sağdan geçip, gitmeniz gereken numaraya gidin. İçeride park edip iki aracın ortasında mal gibi kalmayın. Saat 10, adamın randevusu 12'de ona rağmen sıraya giriyor ve çekip gidiyor. Siz de araç sahibi gelse de ortadan çıksam diye uğraşıp duruyorsunuz. Aman diyeyim.


* * * * * * *

 
                                            Ruhsat yenilenmesi:

Muayene kısmını bir şekilde atlattıysanız bundan sonrası nispeten kolay. İstanbul'da artık Emniyet Müdürlüğü pasaport, yabancı uyruklu vatandaşlar ve trafik işlemlerini online randevu sistemi ile takip ediyor. Bu sebeple önce randevu almanız gerekiyor.
https://e-randevu.iem.gov.tr/ adresinden veya https://e-randevu.iem.gov.tr/randevu/ adresinden İşlem Türü olarak TRAFİK TESCİL İŞLEMLERİ'ni seçiyorsunuz. Ardından işlem türü olarak BİREYSEL İŞLEMLER'i seçmeniz gerekiyor. Vekalet ile bile yapıyorsanız olsanız bunu seçmeniz gerekiyor. O vekalet ile olan kısım sizi ilgilendirmiyor...
Yapacağınız işlem olarak TESCİL VE TRAFİK BELGESİ (TEBDİL) İŞLEMİ'ni seçiyorsunuz. İşlem yapacağınız birim olarak oturduğunuz yeri seçmeniz gerekiyor. Resimdeki kodu girip ardından Randevu al dedikten sonra Tarih ve saat seçmeniz gerekiyor. Sabah saatlerini tercih etmenizi öneririm. 08:30-09:30 randevusunu aldıysanız şayet 09:00 gibi orada olmanız kafi gelecektir.
Gerekli belgeler kısmındaki kutucuları işaretleyip devam et diyorsunuz. Şahıs veya şirket oluşunuza göre ilgili alanları seçip, gereken bilgileri dolduruyor ve en son olarak plakayı giriyorsunuz ve işlem tamam. Son ekranda size sıra numarasıyla ilgili bir çıktı almanız gerektiğini söyleyecek. Sakın çıktı almayı unutmayın. Yoksa işlem yaptıramıyorsunuz. Kısaca bir yazıcınız olması şart bu işlemi yapabilmek için.

Oraya gittiğinizde yanınızda bulunması gereken belgeler ise şunlar;

 
Gerekli Belgeler:
    T.Ş.O.F’dan 1 Adet Usulüne uygun doldurulmuş Ek-1
    Dilekçe
    Eski Tescil ve Trafik Belgesi
    Zorunlu mali sorumluluk sigortası
    Taksimetre yenilendi ise Faturası

Belgelerin yanlarında bulunan kutucukların hepsini işaretleyin yoksa sonraki sayfaya geçemezsiniz.


Önemli Not:
-     Araç sahibinin veya vekilinin, TC. Nolu kimliğinin yanında bulundurması zorunludur.
-     Şirketler için: Faaliyet belgesi, sicil gazetesi ve imza sirkülerinin getirilmesi gerekmektedir.
-     Vekâlet ile yapılan işlemlerde vekâletname aslının ve fotokopisinin ibraz edilmesi gerekmektedir.
-     Vekâletnamede, vekilin araç ile ilgili yapacak olduğu işlem açıkça belirtilmelidir.
-     Muayene raporunda ve Ek-1 Formunda "Camlar filmsiz olduğu olarak görüldü" yazısının bulunması gerekmektedir. (Böyle bir yazı bulunmuyor, boşuna heyecan yapmayın. Sadece camlarda film varsa hafif kusur olarak yer alıyor, öyle bir kusur yer almaması yeterli)


Burada yazanların dışında şunların da yanınızda bulunması gerekiyor;
- Muayene sonrası size TuvTürk tarafından verilen belgenin aslı ve bunun bir fotokopisi.
- İnternetten aldığınız randevunun son ekranında size verilen sıra numarası ve diğer bilgileri içeren çıktı.
- Farklı şehirlere ait plakanız varsa o vakit yine oturduğunuz yeri seçmeniz kafi. Fakat bir de dilekçe yazmanız gerekiyor. Şöyle bir dilekçe işinizi görecektir;

                                                Dilekçe Örneği
...................... İlçe Emniyet Müdürlüğüne

...................... ili emniyet müdürlüğüne kayıtlı 00 AA 1111 plakalı aracımın trafik tescil işlemlerinin ikamet etmekte olduğum X ilçesi emniyet müdürlüğünde yapılmasını arz ederim.
Adı Soyadı imza (Araç Sahibinin)
Orada belgelerinizi kontrol ettikten sonra herhangi bir sorun yoksa Trafik tescil ve Trafik belgesi için 108 lira ödeyip gidiyorsunuz. Yaklaşık 2 gün sonra gelip ruhsatınızı alabileceğinizi söylüyorlar...

Geçmiş olsun.

Alıntı Yapıldığı Yer : http://birhelkedolusubilgi.blogspot.com/2010/07/arac-muayenesi-tuvturk-ek-1-belgesi-ve.html

Muhteşem Komutanlar







Finans - Borsa
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Köşe Yazıları

Diğer Linklerimiz
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam100
Toplam Ziyaret23631649
Kim Kimdir?