• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/

İstanbul Van Dayanışma Platformu

Video Arşivi
Araştırma Yazıları
Günün Sözü










TAM EKRAN YAPIN
Arkanıza Yaslanın 
Yumun Gözlerinizi..

 

Haftanın Kitabı

Muhteşem Resimler DEVAM

IslamicART 1    3
Hava Durumu
Takvim
Üyelik Girişi
Kuraklık VAN GÖLÜ’nü de vurdu!

Kuraklık Van Gölü’nü de vurdu!

Son zamanlarda tüm Türkiye için tehdit oluşturan kuraklık tehlikesi Van’a da yansıdı. Yağışların az olması nedeniyle azalan sulara bir de çekilen Van Gölü eklendi. Türkiye’de birçok barajda su seviyesi adeta sıfıra inerken Van’da da bazı bölgelerde 10 metrenin üzerinde çekilmeler yaşandığı gözlendi!

Türkiye genelinde etkili olan kuraklık, Van Gölü'nü de vurdu. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, 3 bin 755 kilometre karelik yüzölçümüyle Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü'nde derin olmayan yerlerdeki çekilmenin 10 ile 15 metre arasında değiştiğini, su seviyesindeki düşüşün ise 1 metre 70 santimetre olduğunu söyledi.
Son zamanlarda tüm Türkiye için tehdit oluşturan kuraklık tehlikesi Van’a da yansıdı. Yağışların az olması nedeniyle azalan sulara bir de çekilen Van Gölü eklendi. Türkiye’de birçok barajda su seviyesi adeta sıfıra inerken Van’da da bazı bölgelerde 10 metrenin üzerinde çekilmeler yaşandığı gözlendi!

Türkiye'yi tehdit eden kuraklıkla ilgili bir ürkütücü bir haberde Van'dan geldi. 1987 yılından itibaren hızla yükselmeye başlayan, 1990'lı yıllarda göle yakın mahalleleri sular altında bırakan ve yükselişinin durdurulması için etrafına büyük kayalarla setler çekilen Van Gölü'ndeki su seviyesi yaşanan kuraklık nedeniyle giderek düşüyor.

YATAY VE DİKEY AZALMA GÖRÜLDÜ

Geçen yıla kadar 1650 olan Van Gölü'ndeki su seviyesi geçtiğimiz günlerde yapılan ölçümlerde 1648,3 seviyesine geriledi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alaeddinoğlu, bölgede son 15 yılın en kurak döneminin yaşandığını, bu durumun göl seviyesinde, hem yatay, hem de dikey yönde azalmaya neden olduğunu belirtti.

ALAEDDİNOĞLU: 10 İLE 15 METRE ARASINDA AZALMA VAR

Havzadaki yağış miktarında değişikliğin olmadığını söyleyen Doç. Dr. Alaeddinoğlu, “Yağış şekli ısınmadan dolayı yağmur şeklinde olunca ciddi şekilde buharlaşma var. Buda havzadaki su bilançosunu etkiliyor. Bu olumsuzluk da beraberinde göl seviyesini hem yatay yönde, hem de dikey yönde etkiliyor. Bu çekilme yer yer sığ olan bölgelerde 10 ile 15 metre arasında değişebiliyor. Van Gölünün 90'lı yıllardaki aşırı yükselmesinin ardından Van Gölü 1650 olan gerçek seviyesine geçen zamanın ardından tekrar ulaştı. Ama bu yıl Göl seviyesinde gözle görülür bir düşüş var. 1650 seviyesindeki su, bugün itibariyle 1648.3 seviyesine geriledi. Buradaki düşüşte dikey olarak 1.7 metre kadardır.” Dedi.

KAR YAĞIŞI BÖLGE İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Küresel ısınma ve mevsimlerin değişmesi nedeniyle artık bölgeye çok az miktarda kar yağdığını da belirten Doç. Dr. Alaeddinoğlu, “Kar yağışı bu bölge için çok önemli. Çünkü Van Gölü havzası kapalı bir havza dolayısıyla eğimin fazla olması nedeniyle yağışlar yağmur şeklinde düştüğü için toprak faydalanamıyor. Buda kuraklığa neden oluyor. Kış aylarında yağan yağmurun bu bölgeye çokta yararı olmuyor. Bu yılda bölgeye istenilen miktarda kar yağmadı. Önümüzdeki aylar içinde de istenilen yağış olmazsa bu yazı kurak geçireceğiz” Şeklinde konuştu.

Orhan AŞAN-Şehrivan

  
6207 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Muhteşem Komutanlar







Finans - Borsa
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.870034.0057
Euro37.641937.7928
Köşe Yazıları

Diğer Linklerimiz
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam15
Toplam Ziyaret23666453
Kim Kimdir?