• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/

İstanbul Van Dayanışma Platformu

Video Arşivi
Araştırma Yazıları
Günün Sözü










TAM EKRAN YAPIN
Arkanıza Yaslanın 
Yumun Gözlerinizi..

 

Haftanın Kitabı

Muhteşem Resimler DEVAM

IslamicART 1    3
Hava Durumu
Takvim
Üyelik Girişi
2013'te Dünya'da Neler Oldu?
2013 yılında yaşanan önemli gelişmeler, İhlas Haber Ajansı’nın objektiflerinden dünyaya ve Türkiye’ye böyle yansıdı.



 



2013'te Dünya'da Neler Oldu?

2013'te Dünya'da Neler Oldu?

30.12.2013 15:25

2013 yılında Ortadoğu ve Afrika ülkeleri başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde, çok ölümlü çatışmalar ve olaylar yaşandı. Ülkelerdeki iç karışıklıklar, dünya siyasetine de yön verecek şekilde etkisini artırdı.

AA muhabirinin derlediği habere göre, Mısır'da askerin yönetime el koyması, aralıksız süren Suriye'deki iç savaşta kimyasal silah kullanılması, Filistin ablukasının sürmesi, İsrail'in yerleşim yerlerini artırması, Mali'ye Fransa'nın askeri müdahalede bulunması, Bangladeş'te Cemaat-i İslami Genel Sekreter Yardımcısı Abdulkadir Molla'nın idam edilmesi 2013'e damgasını vurdu.

Ocak, şubat ve mart aylarında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mavi Marmara saldırısındaki hatalarından ötürü Türkiye'den özür dilemesi, Katoliklerin ruhani lideri Papa 16. Benediktus'un görevi bırakmasının ardından Arjantinli Kardinal Bergoglio, Katolik dünyasının yeni lideri seçilmesi, ABD'nin ikinci kez seçilen Başkanı Barack Obama, başkanlık yemini ederek ikinci dönemine başlaması en önemli gündem maddelerini oluşturdu.

Ocak ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 Ocak

-ABD'nin teknik olarak mali uçuruma düşmesinin ardından ABD Senatosu, "mali uçurum"u önleyen tasarıyı onayladı.

-Fildişi Kıyısı'nda, yılbaşı kutlamalarında kalabalıkta yaşanan arbedede 60 kişi hayatını kaybetti.

7 Ocak

-Gana'da aralık ayında yapılan seçimlerde yeni Devlet Başkanı John Dramani Mahama yemin ederek görevine başladı.

9 Ocak

-Türkiye ve Katar'ın ara buluculuğuyla Suriye'nin başkenti Şam'da esir değişimi yapıldı. Uzun zamandan beri yürütülen temaslar sonucunda 48 İranlı'nın Şam'ın Duma Bölgesi'nden serbest bırakıldı. Bunun karşılığında Suriye İçişleri Bakanlığı binasında alıkonulan, aralarında 2 Türk ile beraber kadın ve çocukların da bulunduğu 2 bin 130 kişi salıverildi. Suriye'de gerçekleştirilen "en büyük takas anlaşması" olarak adlandırılan esir değişimi, dünya kamuoyuna ilk kez Anadolu Ajansı (AA) tarafından duyuruldu.

10 Ocak

-PKK terör örgütüyle bağlantılı Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylemez Fransa'nın başkenti Paris'te öldürüldü.

12 Ocak

-Fransa, Mali'de isyancı silahlı gruplar arasında devam eden çatışmalar nedeniyle ülkenin kuzeyine askeri müdahalede bulundu.

14 Ocak

-Oscar'dan sonra sinema dünyasının en prestijli ödüllerden kabul edilen Altın Küre'de Ben Afflect, "Argo" filmi ile "En İyi Film" ve "En İyi Yönetmen" ödüllerine layık görüldü. "Yaşam Boyu Başarı Ödülü" ise Jodie Foster'ın oldu.

15 Ocak

-Mısır'da Asyut kentinden Kahire'ye giden ve bin 328 asker taşıyan 12 vagonluk yük treni, Giza'daki el-Bedrşin bölgesinde devrildi, 19 kişi öldü 117 kişi yaralandı.

-Pakistan Anayasa Mahkemesi, Başbakan Raja Pervez Eşref hakkında tutuklama kararı çıkarttı.

16 Ocak

-Cezayir'in İlizi kentinin Ayn Emnas bölgesinde, bir doğalgaz tesisine Mağrib El Kaide Örgütü'nden ayrılan Kanla İmza Atanlar Tugayı tarafından düzenlenen saldırıda 32 terörist öldürülürken çoğu yabancı 38 rehine de hayatını kaybetti.

17 Ocak

-ABD, 1991'den bu yana ilk kez Somali Hükümeti'ni resmen tanıdı.

18 Ocak

-Suriye'nin Dera ilinde, El-Cezire televizyonu muhabiri Muhammed el-Müsaleme öldürüldü.

19 Ocak

-Bulgaristan'da, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu muhalefet Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Lideri Ahmet Doğan'a karşı silahlı saldırı girişiminde bulunuldu.

20 Ocak

-ABD'de ikinci kez seçilen Başkanı Barack Obama, yemini ederek resmen görevine başladı.

21 Ocak

-Endonezya'nın başkenti Cakarta'da yağışların yol açtığı sellerde 26 kişi hayatını kaybetti, 103 bin kişi de yer değiştirmek zorunda kaldı.

23 Ocak

-İsviçre'nin Davos kentinden düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu 43. Yıllık Toplantısı'na Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı katıldı.

-İsrail'de yapılan genel seçimlerde Knesset'te temsil edilecek sağ ve sol partiler 60'ar koltukla temsile hak kazanırken, seçim öncesi mecliste 42 sandalye ile temsil edilen Netanyahu'nun 'Likud-Beitenu' ittifakı, seçim sonucunda 32 sandalyeye geriledi.

-Irak'ın Salahaddin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesinde bir taziye meclisine düzenlenen intihar saldırısında 42 kişi öldü, 75 kişi yaralandı. Saldırıda taziye meclisinde bulunan Irak Türkmen Cephesi(İTC) Başkan Yardımcısı Ali Haşim Muhtaroğlu, İTC eski başkanı Sadettin Ergeç ve Kerkük İl Meclisi üyesi Munir Kafili de yaralandı.

24 Ocak

-Mozambik'te, Limpopo Nehri'nin şiddetli yağışlar yüzünden taşması nedeniyle oluşan su baskınlarında, 55 kişi öldü 150 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

25 Ocak

-Mısır'da, 30 yıllık Mübarek rejimine son vererek ülkede birçok değişimi beraberinde getiren 25 Ocak Devrimi'nin 2. yılı kutlandı.

26 Ocak

-Mısır'ın Port Said Stadyumu'ndaki futbol karşılaşmasında geçen sene Şubat ayında 74 kişinin ölmesinin ardından açılan davada, 21 sanık hakkındaki idam kararı verildi. Karar gösterilen tepkiler üzerine çıkan olaylarda 2'si polis 7 kişi öldü, 70 kişi de yaralandı.

27 Ocak

-Brezilya'nın, Santa Maria kentindeki "Kiss Club" adlı gece kulübünde çıkan yangında 245 kişi yaşamını yitirdi.

28 Ocak

-İran, içinde maymun bulunan 'Öncü" adlı araştırma uydusunun başarıyla uzaya gönderdi. Yeryüzünden 120 kilometre yükseklikteki irtifaya kadar çıkan uydunun başarıyla geri döndüğü ve maymunun da sağ olduğu belirtildi.

29 Ocak

-Suriye'nin Halep kenti Bustan'ul Kasir bölgesinde elleri arkadan bağlanarak öldürülen 80 kişinin cesedine ulaşıldı.

30 Ocak

-Suriye'ye yardım amacıyla BM'nin girişimiyle Kuveyt'in ev sahipliğinde düzenlenen Suriyeliler İçin Uluslararası Yardım Konferansı'nda, 1,5 milyar dolarlık bağış toplandı.

31 Ocak

-Avrupa Dış İlişkiler Konseyi, AB'ye dış politika karnesi verdi, Türkiye ile ilişkileri "en başarısız konular" arasında gösterdi.

Şubat ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 Şubat

-ABD'nin Ankara Büyükelçilik binası girişinde canlı bombanın düzenlediği saldırıda güvenlik görevlisi Mustafa Akarsu hayatını kaybetti, gazeteci Didem Tuncay yaralandı.

-ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, 4 yıldır sürdürdüğü Dışişleri Bakanlığı görevini resmen tamamlayarak, duygu yüklü bir törenle veda etti.

-Meksika'da devlete ait bir petrol şirketindeki binada meydana gelen patlamada 37 kişi öldü, 100'den fazla kişi yaralandı.

3 Şubat

-Irak'ın kuzeyinde Kerkük'te düzenlenen bombalı saldırıda 33 kişi öldü, 90 kişi yaralandı.

4 Şubat

-Kahire'de düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 12. Dönem Zirve Konferansı'na Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu katıldı.

6 Şubat

-Tunus'ta muhalefette bulunan Demokrat Yurtseverler Partisi Genel Sekreteri Şükrü Belıyd, evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

-Güney Pasifik'te meydana gelen 8 büyüklüğündeki depremin ardından oluşan ve Solomon Adaları'nın batısını etkileyen yaklaşık 1,5 metre yüksekliğindeki tsunamide 5 kişi öldü.

7 Şubat

-Ocak ayında İngiltere ve İrlanda'da hamburger köftesine at eti karıştırıldığının ortaya çıkmasının ardından, köfteler, üretildiği Polonya ile İrlanda arasında gerginliğe yol açtı. At Eti skandalı ay boyunca İsveç, Polonya, Fransa, Hollanda, Romanya, Güney Kıbrıs, Norveç, Danimarka, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Portekiz ve Yunanistan'ı da içine alarak neredeyse tüm Avrupa'yı sarstı.

11 Şubat

-Katoliklerin ruhani lideri Papa 16. Benediktus'un görevi bırakacağı duyuruldu.

-ABD'de bu yıl 55'incisi verilen Grammy Müzik Ödülleri, Los Angeles'ta düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Rihanna, Taylor Swift, Justin Timberlake ve Alicia Keys'in sahne aldığı ödül gecesinin sunuculuğunu LL Cool J yaptı. Geçen yıl "21" albümüyle, yılın en iyi şarkısı ve albümü dahil olmak üzere 6 dalda ödül kazanan İngiliz şarkıcı Adele, bu yıl "En iyi Solo Pop Performansı" ödülüne layık görüldü. Gotye, "Yılın Kaydı" ve "En iyi düet grup performansı" unvanlarını kazandı.

12 Şubat

-Kuzey Kore Resmi Ajansı, "Ülkenin üçüncü nükleer denemesini başarıyla gerçekleştirdiklerini" duyurdu.

15 Şubat

-Rusya'da Ural Dağları'nın güneyinde yer alan Chelyabinsk bölgesine gök taşlarının düşmesi nedeniyle binden fazla kişi yaralandı.

17 Şubat

-Irak'ın başkenti Bağdat'ın çeşitli mahallelerinde bomba yüklü 9 araçla düzenlenen saldırılarda 27 kişi öldü, 114 kişinin yaralandı.

-Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde yapılan başkanlık seçimlerinde adaylardan hiçbirinin yüzde 50'yi aşamaması nedeniyle ülkenin yeni lideri belirlenemedi.

18 Şubat

-Ermenistan'da Cumhurbaşkanlığı Seçimi yapıldı. Katılımın yüzde 60 olduğu seçimin galibi, oyların yüzde 58,64'ünü alan Serj Sarkisyan oldu. İkinci kez cumhurbaşkanı seçilen Sarkisyan, 5 yıl daha bu görevi yürütecek.

19 Şubat

-Tunus Başbakanı Hammadi el-Cibali, Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki'ye istifasını sundu.

22 Şubat

-İsveç'te belediye meclisi tarihi bir karara imza atarak, ülkede ilk kez minareden ezan okunmasına onay verdi.

24 Şubat

-Suriye'de yaralanan Fransız foto muhabiri Olivier Voisin'in Türkiye'de kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

-İtalya'da bugün başlayan ve iki gün süren genel seçimlerde, Pierluigi Bersani liderliğindeki merkez sol blok, 630 sandalyeli Temsilciler Meclisi için yapılan oylamada yüzde 29,54 oy oranıyla birinci geldi.

25 Şubat

-BM İnsan Hakları Konseyi'ne hitap eden Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye'deki durumun bölgesel barış ve güvenlik için de gerçek bir tehdit haline geldiğini, Suriye konusunda BM çatısı altında "birleşmiş bir insani vicdan" ile hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

-Güney Kore'nin ilk kadın Devlet Başkanı Park Geun-hye, yemin ederek görevi Lee Myung-bak'tan devraldı.

26 Şubat

-Mısır'ın güneyindeki Luksor kentinde meydana gelen balon faciasında 9'u Hong Kong'lu, 4'ü Japon, 3'si İngiliz, 2'si Fransız ve 1'i Mısırlı 19 kişi hayatını kaybetti.

27 Şubat

-Suriye'de rejime bağlı ordu birlikleri, Halep'e bağlı bir köyde 72 kişiyi infaz etti.

28 Şubat

-Güney Kıbrıs Rum kesiminin (GKRK) yeni başkanı Nikos Anastasiadis, görevine resmen başladı.

Mart ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 Mart

-ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bakan olmasının ardından çıktığı tur kapsamında ilk kez Türkiye'ye geldi.

3 Mart

-Nijerya'nın kuzeydoğusundaki bir askeri üsse düzenlenen saldırıda 20 kişi öldü. Askeri sözcü Albay Sagir Musa, ölenlerin Boko Haram örgütü üyesi olduğunu belirtti.

-Pakistan'ın Karaçi kentinin Şii nüfusun yoğunlukta olduğu Abbas bölgesinde art arda meydana gelen 2 patlamada 25 kişi öldü, 70'i aşkın kişi yaralandı.

4 Mart

-Türk-Yunan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin ikinci toplantısı, İstanbul'da yapıldı.

5 Mart

-Çin'de yönetim değişikliğinin yapılacağı ve tüm üst kadroların belirleneceği 12'nci Ulusal Halk Kongresi başladı. 12 gün süren kongre sırasında Başbakan Yardımcısı Li Kıçiang, ülkenin yeni başbakanı seçildi.

-Baltık ülkelerinden Letonya, borç kriziyle genişlemeye ara veren Avro Bölgesi'nin 18'inci üyesi olmak için resmi başvurusunu yaptı.

6 Mart

-Venezuela'nın uzun süredir kanserle mücadele eden Devlet Başkanı Hugo Chavez, 58 yaşında hayatını kaybetti.

7 Mart

-Kuzey Kore, ABD'ye karşı nükleer saldırı tehdidinde bulundu. Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, ülkesinin Washington yönetimine karşı "saldırganların merkezlerine önleyici nükleer saldırı" düzenleme hakkını kullanacağını açıkladı.

-İtalya'nın eski başbakanlarından Silvio Berlusconi, 2005 yılında bir bankanın devri sırasında yapılan bazı telefon görüşmelerinin kayıtlarının yasa dışı yayımlanması sebebiyle 1 yıl hapse mahkum edildi.

-BM Güvenlik Konseyi, yaptığı son nükleer DEneme nedeniyle Kuzey Kore'ye yeni sert yaptırımları öngören kararı oy birliğiyle kabul etti.

8 Mart

-Çek Cumhuriyeti'nde Ocak ayında yapılan 2. tur devlet başkanlığı seçiminin galibi Milos Zeman, resmen görevine başladı.

-Venezuela'da Yüksek Mahkeme, Devlet Başkanı Hugo Chavez'in ölümünün ardından yardımcılığını yürüten Nicolas Maduro'nun geçici devlet başkanlığını onayladı. Maduro, geçici devlet başkanı olarak parlamentoda yemin etti.

9 Mart

-Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, düzenlenen resmi törenle son yolculuğuna uğurlandı. Türkiye'yi Başbakan Yardımcısı Atalay'ın temsil ettiği törende, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, Küba Devlet Başkanı Castro gibi 30 civarında ülkenin devlet ve hükümet başkanları hazır bulundu.

10 Mart

-Almanya'nın Backnang kentinde çıkan yangında 8 Türk vatandaşı yaşamını yitirdi.

11 Mart

-Güney Kore ve ABD, Kuzey Kore'nin tüm tehditlerine karşın ortak askeri tatbikatına başladı. Yaklaşık bir ay süren tatbikata 10 bin Güney Kore ve 3 bin 500 ABD askerinin katıldığını açıkladı.

-Atlas Okyanusu'nun güneyinde bulunan Falkland Adaları'nın siyasi durumuyla ilgili referandum yapıldı. "Adaların, Birleşik Krallık'ın deniz aşırı toprağı olarak kalmasını isteyip istemedikleri" sorulan referandumda halkın yüzde 99,8'i, İngiliz toprağı olarak kalmak için oy kullandı. Bin 517 katılımcıdan sadece 3'ü "hayır" oyu kullandı.

-BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ve Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ile Türk Kızılayı arasında uluslararası alanda işbirliğini öngören "Global İnsani Yardım İşbirliği ve Ortaklık Protokolünü" imzaladı.

12 Mart

-Macaristan'da parlamento, Başbakan Victor Orban'ın 2010 yılında iktidara gelmesinden bu yana anayasayı 4. kez değiştirdi.

13 Mart

-Vatikan'da papalık seçiminin ikinci gününde Arjantinli Kardinal Bergoglio, Katolik dünyasının yeni lideri seçildi.

14 Mart

-Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (Cern) bilim adamları, parçacıklara kütlelerini verdiği düşünülen ve "Higgs Bozonu" adı verilen atomaltı parçacığının varlığından artık emin olduklarını açıkladı.

16 Mart

-İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, koalisyon hükümetini Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e sundu. Peres'in onaylamasının ardından 4 partiden oluşan kabine, İsrail'in 33. hükümeti olarak göreve başladı.

17 Mart

-Zimbabve'de yeni anayasa için referandum yapıldı.Seçim Komisyonu, halkın yüzde 94,5'nin kabul oyunu alan anayasanın kabul edildiğini açıkladı. Yeni anayasayla devlet başkanının yargıya etkisi sınırlandırılırken, parlamento güçlendirildi.

19 Mart

-Suriye Muhalif ve Devrimci Ulusal Güçler Koalisyonu (SMDK) Gassan Hito'yu geçici hükümet başkanı seçti.

-Hindistan'ın batısında bir yolcu otobüsünün aşırı hız nedeniyle köprüden uçması sonucu 37 kişi öldü. Kazada 15 kişi de yaralandı.

-Nijerya'nın kuzeyindeki bir otobüs istasyonunda meydana gelen patlamada 41 kişi yaşamını yitirdi.

-Güney Kıbrıs Rum Kesimi parlamentosu, AB'nin mevduatlarda kesinti öngören kurtarma paketini kabul etmedi.

-Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Afganistan'daki BM Misyonu'nun (UNAMA) görev süresini 19 Mart 2014'e kadar uzattı.

20 Mart

-İkinci dönem başkanlığının ilk yurt dışı gezisini İsrail'e gerçekleştiren ABD Başkanı Barack Obama, Cumhurbaşkanı Şimon Perez ve Başbakan Binyamin Netanyahu ile görüşmesinde ülkesinin 65 yıldır İsrail'in en büyük müttefiki olduğunu belirterek, "Yan yana duruyoruz, çünkü kutsal topraklara barış gelmeli" dedi.

22 Mart

-İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mavi Marmara saldırısındaki hatalarından ötürü Türkiye'den özür diledi.

-Myanmar'da Müslüman ve Budist gruplar arasında çıkan çatışmalarda 20 kişi yaşamını yitirdi.

24 Mart

-Orta Afrika Cumhuriyeti yönetimine karşı savaşan silahlı militanlar, başkent Bangui'yi işgal etti. Militanlar, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı ele geçirdi. Cumhurbaşkanı François Bozize, yurtdışına kaçtı. militanların lideri Michel Djotodia, kendisini ülkenin fiili devlet başkanı ilan etti.

-Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Muaz el-Hatib, görevinden istifa etti.

25 Mart

-Mali krizle mücadele eden Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, AB ve IMF heyetiyle yeni kurtarma paketi üzerinde anlaştı.

29 Mart

-Tanzanya'nın Darüsselam kentinde inşaat halindeki çok katlı bir binasının çökmesi sonucu 36 kişi öldü.

30 Mart

-Kuzey Kore, Güney Kore ile "savaş durumuna" geldiğini duyurdu. Kuzey Kore Hükümeti tarafından yapılan açıklamada Güney Kore ile ilgili tüm münasebetlerin savaş yönetmeliğine göre düzenleneceği ve ABD ile Güney Kore tarafından düzenlenen provokasyonlara önceden haber verilmeksizin misillemede bulunulacağı belirtildi. 

Dünyada Nisan, mayıs ve haziran aylarında salgın hastalıklar, gösteriler ve çatışmalar, dünya gündemini oluşturdu.



Pakistan'da kızamıktan 157, Çin'de kuş gribinden 108, Paraguay'da sivrisinekten kaynaklanan dang hummasından 45 kişi öldü. Mısır, Brezilya, Tunus, Irak, Gine ve Şili'de çeşitli nedenlerden dolayı gösteriler düzenlendi. 712 kişinin öldüğü Irak'ta 2008'den beri ülkenin en kanlı "nisan" yaşandı.

Yolsuzluk ve sınır ötesi suçlar gibi konularda çalışan bir grup gazeteci, dünya çapında birçok ülkeden siyasetçilerin, zenginlerin ve dolandırıcıların hesaplarının bulunduğu binlerce offshore şirket ve fonu kendilerine sızdırılan milyonlarca belgeyi inceleyerek ortaya çıkardı.

Mısır'ın başkenti Kahire'de devrik lider Hüsnü Mübarek hakkındaki devrim sırasında göstericilere ateş açma ve yolsuzluk suçlamalarıyla ilgili davalar görülmeye başlandı. Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek ilk kez basına konuştu. Mübarek, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin zor bir görev üstlendiğini ve hakkında hüküm vermek için erken olduğunu söyledi.



Malezya'da tarihi olarak nitelendirilen genel seçim yapıldı.Seçim komisyonu, 56 yıldır ülkenin başında bulunan Ulusal Cephe seçimi kazandı.

Nisan ayının önemli olayları şöyle:

1 Nisan

-Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, ülkedeki tüm siyasi mahkumların serbest bırakılması emrini verdi.

-Yunanistan'ın Selanik kentinde, 1923 yılından bu yana kapalı bulunan Yeni Cami'de 90 yıllık aradan sonra ilk kez namaz kılındı.

2 Nisan

-Birleşmiş Milletler Uluslararası Silah Ticareti Antlaşması, BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamayla kabul edildi.

3 Nisan

-Çin'in batısındaki Tibet Özerk Bölgesi'nin Lasa kentindeki altın madeninde meydana gelen heyelanda mahsur kalan 83 işçiden 59'unun cesedine ulaşıldı.

-Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Afganistan'da bulunan Türk askerlerinin NATO'nun çekileceği 2014'ten sonra da bu ülkede kalmaya devam edeceğini açıkladı.

-Afganistan'ın Farah vilayetinde polis üniforması giyen yedi Taliban militanının mahkeme binası önünde düzenlediği saldırıda 56 kişi öldü, 102 kişi yaralandı.

-Evrenin en gizemli temel taşlarından biri olan karanlık maddenin izi bulundu.

-Mühendis Martin Cooper'ın cep telefonuyla yaptığı ilk konuşmanın üzerinden tam 40 yıl geçti.

4 Nisan

-Suriye'de Esed rejimine bağlı ordu birliklerinin çeşitli kentlerde muhaliflere yönelik gerçekleştirdiği ağır silahlı saldırılarda son 4 günde 470 kişi öldü.

-Arjantin'de, aşırı yağışların neden olduğu sellerde 54 kişi öldü.

5 Nisan

-Yolsuzluk ve sınır ötesi suçlar gibi konularda çalışan bir grup gazeteci, kendilerine sızdırılan milyonlarca belgeyi inceledi. Bu inceleme sonucunda birçok ülkeden siyasetçilerin, zenginlerin ve dolandırıcıların hesaplarının bulunduğu binlerce offshore şirket ve fonun sırlarının ortaya çıktığı iddia edildi.

6 Nisan

-Nijerya'da otobüs ile akaryakıt tankerinin çarpışması sonucu meydana gelen patlamada 36 kişi öldü.

-Modern zamanın en uzun şehir kuşatmalarından biri olan ve tam bin 425 gün süren Saraybosna kuşatmasının başlangıcının 21. yıl dönümü, Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'da düzenlenen törenlerle anıldı.

-Anadolu Ajansı'nın 93. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Arapça Haberler Servisi'nin 1. kuruluş yılı kutlandı, Arapça Haber Akış Sistemi (HAS) devreye girdi.

7 Nisan

-Afganistan'ın Pakistan sınırında bulunan Kunar vilayetinde NATO'nun düzenlediği hava saldırısında 8 Taliban üyesi öldürülürken 11'i çocuk 12 sivil yaşamını yitirdi.

8 Nisan

-Mısır savcılığı, devlet bütçesinden yaklaşık 157 milyon Amerikan dolarını kendisi ve ailesi için kullandığı suçlamasıyla devrik lider Hüsnü Mübarek'i 15 gün hapis cezasına çarptırdı.

-Mısır'ın başkenti Kahire'de Kıpti Katedrali çevresinde çıkan çatışmalarda, AA foto muhabiri Muhammed eş-Şami ve Mısırlı muhabir Beşevi Vasfi, tüfekten atılan saçmalarla yaralandı.

-İnternet sitesi Wikileaks, ABD'nin 1970'lerde yürüttüğü diplomatik faaliyetlere dair 1,7 milyon gizli doküman yayımladı.

-İngiltere'nin "Demir Leydi" lakaplı ilk kadın başbakanı Margaret Thatcher, 87 yaşında geçirdiği felç sonrası hayatını kaybetti.

9 Nisan

-Japonya, başkent Tokyo'daki bazı önemli yerlere Kuzey Kore'nin olası bir balistik füze denemesine karşı patriot füzeleri yerleştirdi.

-Fransa daha önce planlandığı gibi Mali'deki askerlerini geri çekmeye başladığını açıkladı.

-Kenya'nın yeni Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta, yemin töreniyle görevine başladı.

-Ermenistan'da 18 Şubat'ta düzenlenen seçimde 861 bin 373 seçmenin oyunu alarak yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Serj Sarkisyan, görevine başladı.-

Mars'ta görev yapan keşif aracı Curiosity'nin gönderdiği ilk bulgular, kırmızı gezegenin orijinal atmosferinin büyük bir kısmını kaybettiği görüşünü güçlendirdi.

-İran'ın güneyindeki Buşehr eyaletinde meydana gelen 6,1'lik depremde 37 kişinin hayatını kaybetti, 850 kişi yaralandı.

11 Nisan

-Almanya'da Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasında Türk gazetecilere yer verilmemesi, federal parlamentodaki milletvekillerinden de tepki gördü.

-Kenya'da 3 hafta devam eden yağışların neden olduğu sellerde 36 kişi hayatını kaybetti.

12 Nisan

-Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün yan kuruluşlarından Umut Zinciri, Suriye'de olayların başladığı tarih olan Mart 2011'den bu yana 15 bin çocuğun öldüğünü açıkladı.

-Alman Anayasa Mahkemesi, NSU davasında yeteri sayıda yabancı gazetecinin yer alması gerektiği kararını verdi.

13 Nisan

-Orta Afrika Cumhuriyeti'nin lideri Michel Djotodia, Ulusal Geçiş Konseyi tarafından Cumhurbaşkanı ilan edildi.

14 Nisan

-Cenevre Uluslararası İcatlar Fuarı'nın 41'incisine katılan üç Türk mucit dört ödül kazandı.

-Venezuela'da Hugo Chavez'in kanserden ölümünden bir ay sonra halk, yeni devlet başkanını seçmek için sandık başına gitti. Eski Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in ölmeden önce yetkilerinin bir kısmını devrettiği ve kendisine bir şey olursa yerine geçmesini vasiyet ettiği Nicolas Maduro, ülkenin yeni devlet başkanı seçildi.

15 Nisan

-ABD'nin Boston kentindeki Boston Maratonu'nun bitiş çizgisine yakın bölgede meydana gelen iki ayrı patlama sonucu 3 kişi öldü, 260'tan fazla kişi yaralandı.

-Somali'nin başkenti Mogadişu'da Yüksek Mahkeme binasını hedef alan intihar eyleminde, 9 saldırganın da aralarında bulunduğu 38 kişi hayatını kaybetti, 60'dan fazla kişi yaralandı.

16 Nisan

-İran-Pakistan sınırında 7,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Körfez bölgesi ve Ortadoğu'da hissedilen depremde 35 kişi öldü.

-Dünyanın önde gelen savaş muhabirlerinden biri olarak gösterilen Fransız gazeteci Patrick Chauvel, Anadolu Ajansı Haber Akademisi'nin düzenlediği "Savaş Muhabirliği Sertifika Programı" kapsamında AA Konferans Salonu'nda muhabirlerle bir araya gelerek deneyimlerini aktardı.

18 Nisan

-Pakistan'da yerel mahkeme, eski başbakanlardan Benazir Butto'nun öldürülmesinde ihmali olduğu gerekçesiyle yargılanan eski Devlet Başkanı Pervez Müşerref hakkında tutuklama kararı verdi.

-Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu, 2012 Türkiye ilerleme raporunu, 75'e karşı 451 oyla kabul etti.

-Time dergisi, yılın en etkili 100 kişisi listesini yayınladı. En etkili kişiler listesinin liderler bölümünde Fethullah Gülen ve terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan yer aldı.

19 Nisan

-Fransa ve İngiltere, Suriye'de rejimin kimyasal silah kullandığına yönelik güvenilir kanıtlar bulunduğunu belirtti.

20 Nisan

-Çin'in orta kesimindeki Sıçuan eyaletinde meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremde 188 kişi öldü.

-Mısır mahkemesi, eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek hakkındaki yolsuzluk davasında tahliye kararı verdi.

-Suriye Halkının Dostları Grubu Dışişleri Bakanları Toplantısı İstanbul'da yapıldı.

21 Nisan

-Paraguay'da, sivrisineklerden bulaşan virüsün neden olduğu dang humması salgınında 45 kişi öldü.

22 Nisan

-Paraguay'da işadamı Horacio Cartes, Devlet Başkanı seçildi.

-İnsan Hakları İzleme (HRW) örgütü, Myanmarlı yetkilileri Arakan (Rakhine) eyaletinde Rohingya Müslümanlarına karşı etnik temizlik yapmakla suçladı.

-Nijerya'da ordu ve dini inançlara dayalı yönetim isteyen Boko Haram örgütü arasındaki çatışmalarda 185 kişi öldü.

-İsrail'in Mavi Marmara saldırısıyla ilgili Türkiye'den özür dilemesinin ardından, tazminat konusunda görüşmelerde bulunmak üzere İsrail'den bir heyet Türkiye'ye geldi.

-Afganistan'da 8 Türk vatandaşını da taşıyan Horasan Logistics adlı şirkete ait MI-8 tipi bir helikopter Afganistan'ın Logan kenti yakınlarındaki Azra bölgesine zorunlu iniş yaptı.Helikopterde bulunan 8 Türk ile Afgan ve Rus vatandaşı olduğu bildirilen 2 pilotun zorunlu inişin ardından alıkonuldu.

-Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç, yeniden seçildi.

-Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) başkanlığına Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Başkanı George Sabra geçici olarak atandı.

23 Nisan

-Irak'ın Kerkük ilinin kuzeyinde yer alan Havice bölgesinde güvenlik güçlerinin göstericilere müdahalesinde 58 kişi öldü, 114 kişi yaralandı.

24 Nisan

-Çin'de yeni tür kuş gribinden 22 kişinin öldüğü, H7N9 virüsünün bulaştığı kişi sayısı 108 olduğu açıklandı.

-Bangladeş'te başkent Dakka yakınlarındaki Savar bölgesinde 8 katlı Rana Plaza'nın binasının çökmesi sonucu bine yakın kişi hayatını kaybetti.

-Halep kentindeki tarihi Emevi Camisi'nin büyük bölümü ile minaresi, Esed güçlerince açılan tank ateşi sonucunda yıkıldı.

25 Nisan

-ABD'nin Küba'daki Guantanamo üssünde tuttuğu mahkumlardan 94'ü açlık grevine katıldı.

-Avrupa Birliği, terör örgütü PKK'nın yurt dışına çekilme kararını memnuniyetle karşıladı.

26 Nisan

-Rusya'nın başkenti Moskova yakınlarında bir akıl hastanesinde çıkan yangında çoğu hasta 38 kişi hayatını kaybetti.

27 Nisan

-İtalya'da, Demokrat Partili Enrico Letta'nın başbakanlığında geniş tabanlı koalisyon hükümeti kuruldu.

-İzlanda'da yapılan genel seçimin galibi, merkez sağdaki muhalefet partileri oldu. Seçimlerde Bağımsızlık Partisi oyların yüzde 26,7'sini, İlerici Parti de yüzde 24,4'ünü aldı.

30 Nisan

-Hollanda Kraliçesi Beatrix, 33 yıldır oturduğu tahtı büyük oğlu veliaht Prens Willem Alexander'a bıraktı.

-Pakistan'da yerel mahkeme, eski devlet başkanı Pervez Müşerref'e ömür boyu siyasetten men cezası verdi.

-ABD'de yayımlanan Foreign Policy dergisi, hazırladığı "dünyanın en etkili 500 kişisi" listesine Türkiye'den, aralarında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bulunduğu 9 ismi dahil etti.

-Tunus'un devrik lideri Zeynel Abidin bin Ali, göstericileri öldürmek suçundan gıyabında bir kez daha ömür boyu hapse mahkum edildi.

Mayıs ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 Mayıs

-Lübnan eski Başbakanı Saad Hariri, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın ülkeyi Esed'in yaktığı ateşe doğru sürüklemeye çalışmakla suçladı.

2 Mayıs

-Somali'de 2010-2012'de, yarısı çocuk 260 bine yakın kişinin açlıktan öldüğü açıklandı.

-Filistin'in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk'ü makamında ziyaret etti. Maruf, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Filistin topraklarında ağırlamaktan onur duyacaklarını söyledi.

-Irak'ta Musul'dan il meclisi seçimlerine aday olan İbrahim Ahmed Salih el-Usafir, uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti. Irak'ta geçen ay 712 kişinin öldüğü ve 2008'den beri ülkenin en kanlı ayının geçen nisan ayı olduğu bildirildi.

-Libya'nın güneyindeki Sebhe kenti ceza evinden 111 tutuklu firar etti.

3 Mayıs

-Resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Türkiye'nin son 10 yıldaki büyümesini hayret ve hayranlıkla izlediğini söyledi.

-İsveç'in başkenti Stockholm'deki Fittja Ulu Cami'de cuma hutbesi Türkçe ve İngilizce okundu.

4 Mayıs

-Belçika'nın başkenti Brüksel'de Myanmar'da Müslümanları hedef alan şiddet olayları protesto edildi.

-ABD'de güneş enerjisiyle çalışan ve San Francisco'dan havalanan Solar Impulse uçağı, DEneme turunun ilk ayağını başarıyla tamamladı ve Arizona'ya indi.

-Nijerya'da iki etnik grup arasında çıkan çatışmada 39 kişi öldü.

5 Mayıs

-İsrail, Suriye'ye ikinci kez hava saldırısı düzenledi.

-Malezya'da tarihi olarak nitelendirilen genel seçim yapıldı. Seçim komisyonu, 56 yıldır ülkenin başında bulunan Ulusal Cephe'nin seçimi kazandığını açıkladı.

6 Mayıs

-Almanya'da 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişiyi öldürmekle suçlanan aşırı sağcı Nasyonalsosyalist Yeraltı (NSU) terör hücresinin davası Münih'te başladı.

-Bangladeş'te dini değerlere hakaret edenlerin cezalandırılması için kanun çıkarılmasını talep eden göstericilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 27 kişi öldü.

-Türkiye'nin Yaounde Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan, Kamerun'daki

"Groupe de l'Excellence" tarafından "Afrika Grubu Altın Palmiye" ödülüne layık görüldü.

7 Mayıs

-Filipinler'de faaliyete geçen Mayon yanardağının havaya devasa taşlar ve kül püskürtmesi sonucu 5 dağcı yaşamını yitirdi. 7 dağcı kurtarıldı.

-Birleşmiş Milletler, Suriye'de 4.25 milyon kişinin yerlerinden edildiğini bildirdi.

-ABD'nin Ohio eyaletindeki bir evde 10 yıl önce kaybolan 3 genç kadın bulundu.

8 Mayıs

-Arap gazeteciler heyeti, AA Editör Masası'na konuk oldu

-Tibet'in ruhani lideri Dalay Lama, Myanmar ve Sri Lanka'da Müslümanlara yönelik saldırılara son verilmesi çağrısında bulundu.

-Yemen'in güneyindeki Lahac kentinde düzenlenen silahlı saldırıda 3 general hayatını kaybetti.

9 Mayıs

-İran'ın, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin bir İranlıyı ABD'ye iade etme kararı üzerine buradaki büyükelçisini geri çağırdı.

-Hindistan Demiryolu Bakanı Kumar Bansal, akrabalarının rüşvetle suçlanmasının ardından görevinden istifa etti.

-Nijerya'da isyancı grup ile polis arasında çıkan çatışmada 20 polis öldü.

-Bangladeş'te mahkeme, Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed Kamaruzzaman'ı, ülkenin 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda yaşanan toplu katliamlardan sorumlu tutarak idam cezasına çarptırdı.

-"Altın Zambak Günü" dolayısıyla başkent Saraybosna'da düzenlenen törende Bosna Savaşı'nda, 44 ay kuşatma altında kalan Saraybosna'da şehit edilen çocuklar, törenle anıldı.

-Nijerya'da isyancı bir grupla polis arasında çıkan çatışmada 30 kişi öldü.

-Irak Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'den çekilen PKK'lıların, Irak topraklarına girmesine karşı olduklarını bildirdi.

10 Mayıs

-Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, Suriye'deki katliamların durdurulması için uluslararası toplumun harekete geçmesi çağrısında bulundu

11 Mayıs

-Pakistan'ın doğusunda Lahor kentinde 9 katlı binada çıkan yangında 22 kişi öldü

-Guatemala'da 17 ay süren iktidarı sırasında yaklaşık bin 700 Maya yerlisinin ölümünden sorumlu tutularak soykırım suçlamasıyla yargılan eski diktatör Efrain Rios Montt, 80 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

-Mısır'ın başkenti Kahire'de devrik lider Hüsnü Mübarek hakkındaki devrim sırasında göstericilere ateş açma ve yolsuzluk suçlamalarıyla ilgili davalar görülmeye başlandı. Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek ilk kez basına konuştu. Mübarek, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin zor bir görev üstlendiğini ve hakkında hüküm vermek için erken olduğunu söyledi.

12 Mayıs

-Bulgaristan'daki genel seçim yapıldı.

-İngiliz bilim adamları, verimliliği yüzde 30 oranında artırabilen "süper buğday" geliştirdi.

-Meksika'nın başkenti Meksiko'nun doğusundaki Popocatepetl Yanardağı'nın faaliyete geçerek kül püskürtmeye başlaması üzerine bölgede alarm durumuna geçildi

-Venezuela doğumlu "Çakal Carlos" lakaplı İlich Ramirez Sanchez'ın 8 yıllık cezaya yapılan itirazla ilgili temyiz mahkemesinde görülecek duruşma başladı.

-Afganistan'da yaşayan iş adamı Sami Yavuz (41), silahlı kişilerce kaçırıldı.

-Avro Bölgesi maliye bakanları (Eurogroup) Yunanistan'a 7,5 milyar avroluk kredi dilimini onayladı.

14 Mayıs

-Afganistan'ın Logar kentinde helikopterlerinin acil iniş yapması sonucu Taliban tarafından kaçırılan 8 Türk vatandaşının geri kalan 4'ü daha serbest bırakıldı.

-Rusya, başkent Moskova'da yakalanan CIA ajanını "istenmeyen kişi" ilan etti. Rusya, Moskova'da yakalanan CIA ajanına ilişkin ABD Büyükelçisi Michael McFaul'u Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak, protesto notası verdi

-Suriye İnsan Hakları Örgütü, ülkede Mart 2011'de başlayan şiddet olaylarında 94 binden fazla kişinin öldüğünü açıkladı.

-ABD Donanması, ilk kez Atlas Okyanusu'ndaki bir savaş gemisinden savaş uçağı büyüklüğünde, insansız uçak kaldırdı.

15 Mayıs

-Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Beni kentinde güvenlik güçleriyle Mai Mai milisleri arasında çıkan çatışmalarda 32 kişi öldü.

-BM Genel Kurulu'na Türkiye'nin de aralarında olduğu ülkeler tarafından sunulan Suriye karar taslağı, 12 ret oyuna karşın 107 oyla kabul edildi.

-Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), geçen yıl 22 ülkede sağlık çalışanları ve kurumlarına yapılan saldırılarda 150 kişinin öldürüldüğünü bildirdi.

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Obama, Beyaz Saray'daki ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. ABD Başkanı Barack Obama, çözüm sürecini desteklediklerini belirterek, "Türkiye'yi çok uzun süredir rahatsız eden PKK şiddetine yönelik tarihi ve barışçıl çözüm arayışları konusunda siz ve Türk halkının cesaretine yönelik takdirlerimi iletmek istiyorum. ABD, Türkiye'nin uzun süredir güvenliği sağlama noktasındaki arayışları konusunda yanında durmaktadır" dedi. Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Kerry ve ABD Başkan Yardımcısı John Biden ile de görüştü.

17 Mayıs

-Suriye'nin başkenti Şam'ın doğusundaki Duma ilçesi ile Humus kırsalında bulunan Harbetu Es-Sode köyünde 45 yanmış ceset bulundu.

-BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Dan McNorton, komşu ülkelere sığınan Suriyelilerin sayısının resmi rakamlara göre 1.5 milyonu aştığını ancak gerçek rakamın çok daha fazla olduğunu söyledi.

-Irak'ın farklı bölgelerinde düzenlenen bombalı saldırılarda 56 kişi öldü, 101 kişi yaralandı

18 Mayıs

-Bahçeşehir Üniversitesi, ABD'nin başkenti Washington'daki yeni kampüs binasıyla Beyaz Saray'a komşu oldu.

-Kuzey Kore, kendi karasularının doğusuna 3 kısa menzilli füze fırlattı.

19 Mayıs

-New York'ta düzenlenen 32. Türk Günü Yürüyüş ve Festivali'ne katılan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "ABD'deki vatandaşlarımız ne kadar güçlü olursa Türkiye, uluslararası arenada o kadar güçlenmiş olur" dedi.

-İsveç'te yapılan 58. Eurovision Şarkı Yarışması'nda, Danimarka'dan katılan sanatçı Emelia de Forest, seslendirdiği 'Only Teardrops' şarkısıyla birinci oldu. İkinci sırada ise Azerbaycan yer aldı.

-Suriye'de Humus'un Kusayr ilçesinde yaşanan çatışmalarda, Hizbullah yöneticilerinden Hatim Hüseyin'in de arasında bulunduğu, 20 Hizbullah üyesi öldürüldü.

20 Mayıs

-ABD'nin Oklahoma eyaletinde kasırga nedeniyle 24 kişi öldü. Obama, eyalette "büyük afet" ilan etti.

-Irak'ın çeşitli kentlerinde düzenlenen 11 saldırıda 47 kişi öldü, 200'den fazla kişi yaralandı.

-Güney Sudan'da hükümet güçleri ile isyancılar arasında meydana gelen çatışmada, 24 kişi hayatını kaybetti.

21 Mayıs

-ABD Başkanı Obama, Myanmar Devlet Başkanı Thein Sein ile Beyaz Saray'da görüştü. Görüşme sonrasında Obama, "Sein'e, Myanmar'daki Müslüman toplumlara yönelik şiddete yönelik derin kaygımızı dile getirdim. İnsanların yerinden edilmesi, onlara yönelik şiddet son bulmalı" dedi.

-Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde, 53 tonluk dev altın rezervi bulundu.

-BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (Bmmyk), Suriye'deki iç savaş nedeniyle insani yardıma muhtaç insan sayısının, Suriye nüfusunun yüzde 38'i olan 8,3 milyon kişiye ulaştığını bildirdi.

-Eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a, sağlığa yaptığı katkılardan dolayı uluslararası McKinsey and Company Sağlık Forumu ödülü verildi.

22 Mayıs

-Şili'nin başkenti Santiago'da okul harçlarının kaldırılması için düzenlenen gösterilerde 130 kişi gözaltına alındı.

-İzlanda'da 27 Nisan'da yapılan seçimin ardından, İlerici Parti Genel Başkanı Sigmundur David Gunnlaugsson liderliğinde koalisyon hükümeti kuruldu.

-Forbes dergisi "Dünyanın En Etkili 100 Kadını"nı açıkladı. Angela Merkel yine "dünyanın en etkili kadını" oldu. Listedeki tek Türk'ün, Sabancı Holding'in Başkanı Güler Sabancı olduğu açıklandı.

-Suriye'nin Dostları Grubu'nda yer alan bazı ülkelerin dışişleri bakanları, Suriye krizine siyasi çözüm arama çabaları çerçevesinde Ürdün'de toplandı.

23 Mayıs

-Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, Fransa'da ekonomi ve maliye bakanı olarak görev yaptığı dönemde usulsüzlük yaptığı gerekçesiyle açılan bir davada, Cumhuriyet Adalet Mahkemesi'nde ifade verdi.

-Sudan'ın batısında yer alan Darfur bölgesindeki çatışmalar nedeniyle 5 ayda yaklaşık 300 bin kişinin evini terk etmek zorunda kaldığı bildirildi.

-Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), SARS (ağır Akut solunum yolu yetersizliği sendromu) hastalığına benzer belirtilere neden olan "corona" virüsünü taşıyan 44 kişiden 22'sinin öldüğünü bildirdi.

-İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague Filistin'i ziyaret etti. Hague, iki devletli çözüm planının, Batı Şeria'daki yerleşim birimi inşası faaliyetleriyle tükenmeye başladığını söyledi.

24 Mayıs

-İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nun davetli olarak geldiği Cidde'de temaslarda bulunan Bağış, Türk ve Arap gazetecilerle toplantı yaptı. Bağış, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB'nin, hiçbir zaman Türkiye'yi "Çantada keklik' bir ülke olarak görmemesi gerektiğini söyledi.

-Mısır'da Kıptiler Birliği ve bazı muhalif gruplar, Kıpti Katedrali çevresinde meydana gelen olaylar ve El-Husus semtinde hayatını kaybedenleri 40'ıncı gününde anmak için gösteri düzenledi. Başkent Kahire'nin kuzeyindeki Şubra Meydanı'nda toplanan grup, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevi bırakmasını, İçişleri Bakanı ve Başsavcının istifasını talep etti.

26 Mayıs

-Hindistan'da iktidardaki partinin destekçileri ile yerel yönetim liderlerini taşıyan konvoya düzenlenen saldırıda 28 kişi öldü.

-İran Meclis Başkanı Ali Laricani, mecliste yaptığı konuşmada,"Türkiye, yanlış hesaplarının sorumluluğunu İran'ın ve Suriye'nin üzerine atmasın" dedi.

27 Mayıs-

Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC)arasında Küba'nın başkenti Havana'da 6 aydan uzun bir süredir devam eden barış görüşmelerinde toprak reformu konusunda uzlaşma sağlandı.

-Batı Afrika ülkelerinden Gine'de, gösteri düzenleyen grup ile polis arasında çıkan çatışmada 12 kişi öldü.

28 Mayıs

-Çin'deki göçmen işçi sayısının 262 milyon 62 bine ulaştığı ve bu kesimin ücretlerinde geçen yıl ortalama yüzde 11,8 artış görüldüğü belirlendi.

-Çin'de tuvalete atılan yenidoğan Bebek su borusundan sağ çıkarıldı Kuvöze alınan bebeğin sağlık durumunun iyi olduğu belirtilirken, polisin konuyu cinayete teşebbüs olarak ele aldığı, bebeğin annesinin arandığı bildirildi.

-Addis Ababa-Afrika Birliği, kuruluşunun 50'nci yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da düzenlediği toplantıda, Afrika kıtasında emniyet ve istikrarı sağlamak amacıyla "Acil Müdahale Gücü"nün kurulması kararı aldı.

-ABD ordusuna ait savaş uçağı Japonya'da düştü. Pilot, paraşütle atlayarak kurtuldu.

-Amerikalı senatör McCain, Suriye'ye sürpriz ziyarette bulunarak, muhaliflerle bir araya geldi.

-AB'nin silah ambargosu, Suriye'deki muhaliflerin silahlandırılmasından yana tavır alan İngiltere ve Fransa'nın kararlı tutumu sonucu 1 Haziran itibarıyla kaldırıldı.

29 Mayıs

-Suriye Dışişleri Bakanı Velid el-Muallim, Devlet Başkanı Beşşar Esed'in en azından 2014'te yapılması planlanan seçimlere kadar iktidarda kalacağını ve bir dönem için daha aday olabileceğini açıkladı.

-Orta Afrika Cumhuriyeti'nde isyancılar tarafından silah altına alınan 41 çocuk asker serbest bırakıldı.

-Amerikan insansız hava araçlarınca Pakistan'ın Kuzey Veziristan bölgesinde düzenlenen hava saldırısında Pakistan Taliban'ın iki numaralı ismi Vailur Rahman öldürüldü.

30 Mayıs

-Dünyanın ilk 5 haber ajansından biri olma hedefiyle 100. yıl vizyonunu şekillendiren Anadolu Ajansı, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki yapılanmasına Gazze Bürosu'nu da kattı.

-SNHR, Suriye'de olayların başladığı 2011 yılının Mart ayından bu yana Esed güçlerinin saldırıları sonucunda 83 bin 598 kişinin öldürüldüğünü bildirdi.

-UNICEF, Vietnam'da yayımladığı "Dünya Çocuklarının Durumu 2013 - Engelli Çocuklar" adlı raporunda engelli çocukların yaşadıkları toplum tarafından gözardı edildiklerini, hatta hiçe sayıldıklarını belirtti. Raporda dünya genelinde 14 yaşından küçük her 20 çocuktan birinin (yaklaşık 93 milyon çocuk) engelli olduğu açıklandı.

-ABD Dışişleri Bakanlığı 2012 yılı Terör Raporu'nu açıkladı Raporda, Türkiye'nin teröre karşı 30 yıldır süren mücadelesinde "2011 ve 2012 yıllarının en ölümcül periyodlarından biri" olduğu kaydedilerek, terör örgütü PKK, Avrupa kıtasında geniş çaplı şiddet içeren radikal idelojojiler arasında "en ölümcül" örgüt şeklinde tanımlandı.

31 Mayıs

-Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (Bmmyk), komşu ülkelere sığınan Suriyeli sayısının 1,6 milyonu aştığını bildirdi.

-BM, Güney Sudan'ın Jonglei eyaletinden çatışmalar nedeniyle 23 bin 500 kişinin kaçtığını bildirdi.

Haziran ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 Haziran

-Rusya "dumansız hava sahasına" merhaba dedi. Rusya'da sigara ve tütün ürünlerinin tüketimine ilişkin yasak yürürlüğe girdi.

3 Haziran

-Çin'in kuzeydoğusundaki Cilin eyaletinde kanatlı hayvan tesisisinde meydana gelen yangında 112 kişi hayatını kaybetti.

-Tayland'ın batı kıyılarında batan teknede 12 Myanmarlı mültecinin cesedi bulundu, 38 kişi kurtarıldı.

-Batı Afrika ülkesi Nijer'de, başkent Niamey'deki cezaevine Boko Haram örgütü tarafından düzenlenen saldırıda 22 mahkum firar etti.

4 Haziran

-Avrupa Parlamentosu'ndaki aşırı sağcı Avrupa Özgürlük ve Demokrasi grubu, İtalyan üyeleri Mario Borghezio'yu, Kongo asıllı Entegrasyon Bakanı Cecile Kyenge'ye yönelik ırkçı sözleri sebebiyle ihraç etti.

5 Haziran

-Pakistan'da Nevaz Şerif üçüncü kez başbakan seçildi.

6 Haziran

-Belçika'da kemer sıkma önlemlerini protesto için onbinlerce kişi sokaklara döküldü.

-Çin'de dünyadaki en eski primat fosili bulundu. Daha önce bilinmeyen bir primat cinsi ve türüne ait kalıntıların 55 milyon yaşında olduğu saptandı.

-İngiltere, ülkenin eski kolonisi Kenya'da 1950'lerdeki Mau Mau isyanı sırasında işkenceye maruz kalan 5 binden fazla kişiye 20 milyon sterlin ödeyeceğini açıkladı.

7 Haziran

-İngiliz Guardian gazetesinin, ABD Ulusal Güvenlik Dairesi'nin (Nsa), ABD'nin en büyük telefon operatörlerinden Verizon'u kullanan Amerikalıların arama kayıtlarını izleyerek kayıt altına alması amacıyla nisanda Dış İstihbarat İzleme Mahkemesi (FISA) tarafından verilen mahkeme kararını ortaya çıkarması, ülkede yeni bir skandala yol açtı. ABD Başkanı Barack Obama, Amerikalıların telefon kayıtları ve uluslararası internet trafiğinin takip edildiği programları savunarak, bu tip uygulamaların ulusal güvenlik için gerekli ve yasalara uygun olduğunu belirtti.

10 Haziran

-ABD istihbarat servislerinin telefon ve internet kayıtlarını izlediği yolundaki haberinin kaynağının 29 yaşındaki Edward Snowden olduğunu açıklandı.

11 Haziran

-Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasındaki barış görüşmeleri, Küba'nın başkenti Havana'da tekrar başladı.

12 Haziran

-Dünyanın en yaşlı insanı unvanıyla Dünya Guinness Rekorlar Kitabı'na giren 116 yaşındaki Jiroemon Kimura yaşamını yitirdi.

-Pakistan'da kızamık salgını nedeniyle 157 kişi öldü.

13 Haziran

-Rusya Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Mihail Margelov, Rusya'nın Suriye'ye sadece savunma silahları teslim ettiğini ve saldırı silahı verme gibi bir düşüncelerinin olmadığını söyledi.

BM, Suriye'de, Mart 2011 ile Nisan 2013'ü kapsayan devrede öldürülenlerin sayısının 93 bine yaklaştığını bildirdi.

14 Haziran

-ABD Başkanı Barack Obama'nın ilk kez Suriye muhaliflere silah gönderilmesine onay verdiği bildirildi.

-Brezilya'da metro ve otobüs ücretlerine yapılan zam, ülkenin en büyük iki kentinde binlerce kişi tarafından protesto edilirken, 40 kişi gözaltına alındı.

-KKTC'nin ilk kadın başbakanı Siber, görevine başladı. Görev devir teslim törenine eski Başbakan Küçük katılmadı.

-Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail'den yasadışı yerleşim birimi kurma faaliyetlerini durdurmasını istedi.

15 Haziran

-Kuzey İrlanda'da yapılan G8 Zirvesi öncesi, başkent Belfast'ta yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı protesto yürüyüşü yapıldı.

-İran'da yapılan ve altı adayın yarıştığı 11. Dönem Cumhurbaşkanlığı seçimini, reformcuların desteklediği ılımlı muhafazakar aday Hasan Ruhani kazandı. Ruhani, devrimden bu yana seçilen 7. İran cumhurbaşkanı oldu.

17 Haziran

-Brezilya'da Konfederasyonlar Kupası ve 2014'te düzenlenecek Dünya Kupası için yapılan harcamaları protesto eden göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı

-İngiltere'nin, 2009'da Londra'da yapılan G20 Zirvesi'nde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i gizli olarak dinlediği ortaya çıktı.

18 Haziran

-Kuzey İrlanda'da devam eden G8 Zirvesi sırasında yaklaşık 2 bin kişi protesto yürüyüşü yaptı.

-Kuzey İrlanda'da 2 gün süren G-8 Zirvesi'nin sonuç bildirisinde, ülkelerin vergi kaçakçılığının engellenmesi konusunda birlikte çalışmaları istendi.

-NATO, son 95 ilçenin sorumluluğunu da Afgan güvenlik güçlerine devretti. Ülkedeki tüm emniyetin tesisi doğrudan Afgan güçlerinine geçmiş oldu. NATO, Afgan güçlerine geriden destek verecek.

19 Haziran

-Japonya'da Fukuşima nükleer santralinde taban suyunda zehirli radyoaktif bir izotopa yüksek seviyelerde rastlandığı bildirildi.

-Hindistan'ın kuzeyini etkisi altına alan muson yağmurlarının yol açtığı sel ve taşkınlarda ölenlerin sayısı 86'ya çıktı.

20 Haziran

-İran'da yapılan seçimlerden sonra, batılı ülkelerden Tahran'a yönelik ılımlı mesajalar gönderilmeye başlandı. İngiltere Yüksek Mahkemesi'nin, İran bankalarına yönelik yaptırımların kaldırılması yönünde karar aldığı belirtildi.

-Brezilya hükümeti, ülkenin en büyük iki kentinde binlerce kişi tarafından protesto edilen metro ve otobüs ücretlerine yapılan zammın iptal edildiğini bildirdi.

-Dünyaya 4 bacakla gelen 2 aylık Namibyalı bebek Andrew Palismwe, Güney Afrika'da ameliyat edildi.

21 Haziran

-ABD-Taliban görüşmeleri daha başlamadan krize girdi.

22 Haziran

-ABD'li federal savcılar, dünya genelinde milyonlarca insanın internet ve telefon kayıtlarını izlediği bilgisini ifşa eden CIA çalışanı Edward Snowden'in "casusluk" nedeniyle yakalama kararı çıkarttı.

24 Haziran

-İtalya'nın eski Başbakanı Silvio Berlusconi, reşit olmadığı dönemde Faslı Kerime El-Mahrug ile para karşılığı ilişkiye girmek ve aynı kızın tutuklu bulunduğu karakoldan salıverilmesini sağlamaktan yargılandığı "Rubygate" davasında, 7 yıl hapis cezası ve hayat boyu kamu görevlerinden men cezası aldı.

-Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, üçlü koalisyon hükümeti ortaklarından Demokratik Sol'un (DİMAR) Yunan Devlet Radyo ve Televizyon Kurumu ERT konusundaki anlaşmazlık nedeniyle hükümetten ayrılmasının ardından beklenen kabine değişikliğini yaptı.

25 Haziran

-Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB ile 22. müzakere faslının açıldığını ve ertelenmesinin söz konusu olmadığını belirtti.

-Yunanistan'da yeni hükümet yemin ederek göreve başladı.

27 Haziran

-Brezilya'da Sao Paulo ve Brasilia da dahil olmak üzere ülkedeki farklı kentlerde yeni protesto gösterileri patlak verdi. Belo Horizonte'de 50 bin göstericinin katıldığı gösteriler sırasında küçük gruplar yer yer polisle çatıştı ve dükkanları ateşe verdi.

-ABD'deki göçmenlik reformu tasarısı, Senato'da 32'ye karşı 68 oyla kabul edildi.

28 Haziran

-Nobel ödüllü ünlü fizikçi Albert Einstein'in imzaladığı bildirilen İncil 68 bin dolara satıldı.

-Mısır'da 30 Haziran'da yapılması beklenen gösterilerden önce Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yanlıları ile karşıtları arasında farklı kentlerde çıkan çatışmalarda ülke genelinde 1'i ABD vatandaşı fotomuhabiri 2 kişi hayatını kaybetti, 500'den fazla kişi yaralandı.

30 Haziran

-Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin istifa etmesi ve erken seçime gidilmesi talebiyle düzenlenen gösterilerde Müslüman Kardeşler Teşkilatına (İhvan) ait 9 merkez saldırıya uğradı.

Mısır'da ordunun yönetime el koyması ile Suriye'de Esed güçlerinin muhaliflere yönelik kimyasal silah kullanması dünya gündemini değiştirdi.

Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdulfettah El Sisi, ordunun ülkede yönetime el koyduğunu açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi görevinden alındı. Mısır ordusu, geçici hükümet başkanlığına Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansuru tayin etti.

Suriye'nin başkenti Şam'ın Doğu Guta bölgesinde Esed yönetiminin düzenlediği iddia edilen saldırıda bin 360 kişi ölürken, katliama tüm dünyadan tepki yağdı.

Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR), Suriye'de olayların başladığı Mart 2011'den bu yana düzenlenen saldırılarda bin 451 cami, 3 bin 700 okul ile 270 hastanenin yıkıldığı veya hasar gördüğünü açıkladı.

Temmuz ayının önemli olayları şöyle:

1 Temmuz

-Hırvatistan, AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış'ın yanısıra 15 devlet başkanı, 13 başbakan, 3 meclis başkanı olmak üzere aralarında çok sayıda bakanın da bulunduğu 170 üst düzey devlet yetkilisinin katıldığı kutlama töreninin ardından AB'nin resmen 28. üyesi oldu.

2 Temmuz

-Mısır'da günlerden beri süren gösterilerin ardından ABD Başkanı Barack Obama, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi telefonla arayarak, göstericilerin taleplerine yanıt vermesi çağrısında bulundu.

3 Temmuz

-Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdulfettah El Sisi ordunun ülkede yönetime el koyduğunu açıkladı.

-İrlanda Ombudsmanı Emilly O'Reilly, Avrupa Birliği'nin yeni ombudsmanı oldu.

-ABD'deki izleme skandalında Türkiye'nin de bazı diplomatik temsilciliklerinin dinlendiği iddiası üzerine ABD'nin Ankara'daki Büyükelçilik Maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

4 Temmuz

-Mısır'da ordunun yönetime el koymasına sessiz kalmakla eleştirilen AB, taraflara demokratik sürece dönmeleri çağrısında bulundu.

-ABD Başkanı Obama, "Mısır ordusunu kapsayıcı ve şeffaf bir süreç üzerinden mümkün olan en kısa zamanda tam otoriteyi tekrar demokratik yollardan seçilmiş bir sivil hükümete geri verme yolunda hızlı ve sorumlu şekilde hareket etmeye, Mursi ve destekçilerine yönelik keyfi tutuklamalardan kaçınmaya çağırıyorum" dedi.

-Davutoğlu, Mısır'da siyasilerin keyfi olarak tutuklanmasının ya da ev hapsine alınmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

-Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi görevden aldığını ilan eden Mısır ordusu geçici hükümet başkanlığına Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansuru tayin etti. Cumhurbaşkanı Yardımcılığına Muhammed El Baradei, Geçici Yönetim Başbakanlık görevine Hazım El Beblavi getirildi.

5 Temmuz

-Mısır Başsavcısı Abdulmecid Mahmud, görevden alınan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) liderleri hakkında, "yabancı güçlerle işbirliği yapıp, istihbarat toplama ve firar etme" suçlamasıyla açılan davanın görülmesine karar verdi.

7 Temmuz

-Solar Impulse, hiç yakıt almadan ABD'yi baştan başa geçmeyi başaran ilk güneş enerjisiyle işleyen uçak oldu.

8 Temmuz

-Cumhuriyet Muhafızları Karargahı önünde askeri darbe ile görevinden uzaklaştırılan Muhammed Mursi'yi destekleyen halkın üzerine sabah namazı kıldıkları sırada askerler tarafından ateş açıldı.

9 Temmuz

-ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (Nsa) dünyada milyonlarca kişinin telefon ve internet kayıtlarını izlediği bilgisini basına sızdıran Edward Snowden'in Venezuela'nın sığınma teklifini kabul ettiği bildirildi.

12 Temmuz

-ABD, Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin salıverilmesini istedi.

14 Temmuz

-AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Caterine Ashton, Mısır'la ilgili kapsamlı bir açıklama yayımlayarak orduyu uyardı, darbecilerin atadığı yönetimi "gayrimeşru" ilan etti.

16 Temmuz

-ABD'de Amerikalı insan hakları eylemcileri, kilise liderleri, uyuşturucu ve silah hakları savunucuları, federal hükümetin Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (Nsa) izleme programını sona erdirmesi için dava açtı.

17 Temmuz

-Londra merkezli yoksullukla mücadele örgütü Kalkınma İnsiyatifleri, Türkiye'nin milli gelirinden insani yardımlara ayırdığı payda, Lüksemburg ve İsveç'in ardından dünya üçüncüsü olduğunu bildirdi.

-Avrupa Birliği, Mısır'ın demokratik yollarla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olan ve askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan Muhammed Mursi'nin serbest bırakılması çağrısı yaptı.

21 Temmuz

-Belçika'da babası 2. Albert'in tahtı kendisine devrettiği Prens Philippe, parlamentoda krallık yemini ederek ülkenin 7. kralı oldu

-Japonya'da yapılan üst meclis seçimlerinde Başbakan Shinzo Abe'nin liderliğini yürüttüğü koalisyon, 76 sandalye kazanarak meclisin alt kanadından sonra üst kanadında da üstünlüğü ele geçirdi.

22 Temmuz

-Brüksel'de toplanan AB üyesi 28 ülkenin dışişleri bakanları, Mısır'ın demokratik yollarla seçilmiş tek Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

24 Temmuz

-İspanya'nın kuzeybatısındaki Galisya bölgesinde yer alan Santiago Compostela kenti tren istasyonunun girişine yakın yerde vagonların raydan çıkması sonucu meydana gelen tren kazasında 80 kişi öldü, 130 kadar kişi yaralandı.

26 Temmuz

-Tunus'taki Halk Hareketi Partisi Başkanı ve Kurucu Meclisi üyesi Muhammed el-Brahmi, evinin önünde kimliği henüz belirlenemeyen kişiler tarafından düzenlenen suikast sonucu öldü.

-Mısır'da görevden alınan Cumhurbaşkanı Mursi'ye, "ülkede düşmanca eylemler yürütmek ve Hamas ile casusluk çalışmalarında bulunmak" suçlamasıyla 15 gün hapis verildi.

27 Temmuz

-Mısır'da güvenlik güçlerinin darbe karşıtı protestoların yapıldığı Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki halka müdahalesi sonucu 120 kişi öldü, 4 binden fazla kişi yaralandı.

-Somali'nin başkenti Mogadişu'da Türk Büyükelçiliği çalışanlarının kaldığı ek bina önüne araçla gelen 3 saldırgan tarafından düzenlenen saldırıda 1 polis öldü, biri polis 3 kişi yaralandı.

29 Temmuz

-KKTC'de yapılan erken genel seçimlerden, Özkan Yorgancıoğlu başkanlığındaki Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) yüzde 38.37 oy alarak birinci parti çıktı.

30 Temmuz

-İsrail ve Filistin arasındaki barış müzakereleri, 3 yıl aradan sonra ABD'nin başkenti Washington'da başladı.

-Pakistan'da Müslüman Birliği'nin desteklediği aday Memnun Hüseyin, ülkenin 12. cumhurbaşkanı oldu.

Ağustos ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 Ağustos

-Mısır İçişleri Bakanlığı, Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarındaki darbe karşıtı göstericilerden "meydanları derhal boşaltmalarını istedi.

-Bangladeş mahkemesi, laiklik karşıtı uygulamaları olduğu gerekçesiyle ülkenin en büyük İslami partisinin gelecek seçimlerde yer almasını yasakladı.

-ABD Ulusal Güvenlik Ajansının telefon ve internet kayıtlarını izleme programını basına sızdıran Edward Snowden'e, Rusya bir yıllık geçici sığınma hakkı tanıdı.

-İtalya'daki Yüksek Mahkeme, eski Başbakan Silvio Berlusconi'nin (76) vergi kaçırmaktan yargılandığı "Mediaset" davasındaki 4 yıl hapis cezasını onadı.

2 Ağustos

-Yunanistan'ın Sakız Adası açıklarında bir botta mühimmat ele geçirilmesinin ardından, Atina'da başlatılan operasyonlarda gözaltına alınan Türk vatandaşlarının DHKP-C terör örgütü üyeleri olduğu açıklandı.

-Afganistan'da operasyondan dönen askeri konvoya Taliban üyelerince düzenlenen saldırıda 100'e yakın kişinin öldüğü bildirildi.

-Zimbabve'de yapılan genel seçimin galibi, Devlet Başkanı Robert Mugabe'nin partisi oldu.

3 Ağustos

-Sosyal medya üzerinden organize olan yüzlerce Faslı, başkent Rabat'taki parlamento binası önünde, "11 çocuğa tecavvüz ettiği" iddia edilen kişinin serbest bırakılmasını protesto etmek Protestoyu görüntülemeye çalışan Anadolu Ajansı (AA) kameramanı polis tarafından darp edildi.

-İran'da hazirandaki cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Hasan Ruhani, düzenlenen törenle resmen göreve başladı.

-ABD, El Kaide örgütünün saldırı tehdidi nedeniyle vatandaşlarına küresel seyahat uyarısı yaptı ve hafta sonunda Müslüman dünyasındaki 21 büyükelçiliğiyle konsolosluğunu kapattı.

4 Ağustos

-Japonya Uzay Ajansı, insanlarla iletişim kurabilen ilk astronot robot "Kirobo"yu uzaya gönderdi.

-Fas Kralı 6. Muhammed, tahta çıkışının 14. yılı dolayısıyla affettikleri arasında bulunan ve protestolara neden olan İspanya vatandaşını af kararından geri döndü.

5 Ağustos

-Mısır'da demokrasi yanlıları, ordunun yönetime el koyması ve Mursi'nin görevden uzaklaştırılmasını protesto amacıyla "Milyonluk Kadir Gecesi" gösterileri çerçevesinde ülkenin farklı kentlerinde eş zamanlı gösteriler düzenledi.

-Suriye'de Esed güçlerinin başkent Şam'ın doğu kesimlerinde yer alan muhaliflerin kontrolündeki bölgelere "kimyasal gaz" attığı iddia edildi.

-İngiltere ile İspanya arasında, eski İngiliz sömürgesi Cebelitarık'la ilgili gerginlik başladı.

6 Ağustos

-Mısır'ın İskenderiye kentindeki El-Garbanyat Hapishanesi'nde tutuklu 50 demokrasi yanlısı açlık grevine başladı.

-İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Ruhani, halkının çıkarları için tüm ülkeler ile diyaloğa hazır olduklarını söyledi.

-Arnavutluk'ta, 23 Haziran'da yapılan genel seçimlerin resmi sonuçlarına göre, sol partilerden oluşan "Avrupalı Arnavutluk İttifakı", oyların yüzde 57.63'ünü elde etti.

7 Ağustos

-Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR), Esed'e bağlı ordu birliklerinin ülke genelinde muhaliflere karşı ağır silahlarla gerçekleştirdiği operasyonlarda 115 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

-ABD Başkanı Obama, Rusya'nın Edward Snowden'e geçici sığınma izni vermesinin kendisini "hayal kırıklığına" uğrattığını söyledi. Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapmayı planladığı görüşmeyi iptal etti.

-Kuzey Kore'nin, Güney Kore ile ABD arasında yapılan askeri tatbikatı protesto amacıyla 53 bin işçisini çektiği Güney Kore ile ortak yönetilen fabrika parkı üzerindeki yasağı kaldırdı.

8 Ağustos

-Mısır'ın başkenti Kahire'de darbe karşıtlarının gösterilerini sürdürdüğü Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında bayram coşkusu yaşanıyor.

-Pakistan'ın güneyindeki Kuette kentinde, karakol müdürünün cenaze namazında düzenlenen intihar saldırısında 38 kişi öldü, 65'ten fazla kişi yaralandı.

9 Ağustos

-Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta 2 Türk pilot kaçırıldı, eylemi "İmam Rıza'nın Ziyaretçileri" adlı grup üstlendi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri ve Başbakanı Necip Mikati ile görüştü.

10 Ağustos

-ABD, geçen hafta dünya genelinde terörist saldırı gerekçesiyle kapattığı 19 büyükelçilik ve konsolosluğun 18'ini yeniden açtı.

-Ramazan Bayramı boyunca Suriye'de Esed güçlerince düzenlenen saldırılarda 315 kişi öldü; Irak'ta bayram süresince meydana gelen bombalı saldırılarda 69 kişi öldü, 229 kişi yaralandı.

12 Ağustos

-Nijerya'nın kuzeydoğusunda bir camiye düzenlenen silahlı saldırıda 44 kişi öldü.

14 Ağustos

-Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) liderlerinden Muhammed Biltaci, güvenlik güçlerinin darbe karşıtlarına yönelik katliamlarında, 300'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Bilteci, darbe karşıtlarına destek için Mısırlılardan "sokaklara dökülmelerini" istedi.

-Beyaz Saray ile BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, güvenlik güçlerinin darbe karşıtlarına müdahalesini "şiddetle" kınadılar.

-Biltaci'nin kızı Esma göğsüne ve sırtına isabet eden mermiler sonucu hayatını kaybetti.

-Mısır'da 1 ay olağanüstü hal ilan edildi, darbe sonrasında göreve getirilen Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Baradai, görevinden istifa etti

-Mısır'daki olaylar sırasında Anadolu Ajansı Ortadoğu Bölge Müdürlüğünde görevli kameraman Ahmed Said ile fotomuhabiri Muhammed Hossam, olayları çektiği sırada askerler tarafından gözaltına alındı.

15 Ağustos

-Suriye yönetimi, ülkede bulunan BM'nin kimyasal silah araştırma misyonuyla işbirliğini kabul etti.

-Mısır Sağlık Bakanlığı, darbe karşıtı gösterilere müdahale sonucu ölenlerin sayısının 525'e yükseldiğini bildirdi.

-ABD Başkanı Obama, Mısır ile 2 yılda bir yapılan ortak askeri tatbikatın iptal edildiğini açıklayarak "ABD, Mısır'ın geleceğini belirleyemez. Hiçbir siyasi partinin yanında yer almıyoruz" dedi

-İsrail ile Filistin arasında, üç yıl aradan sonra ilk doğrudan görüşmeler yapıldı.

-Paraguay'da 21 Nisan'da düzenlenen seçimin galibi olan yeni Devlet Başkanı Horacio Cartes, yemin ederek görevine başladı.

16 Ağustos

-Mısır'da "Gazap Cuması" gösterileri sırasında halka ateş açılması sonucu 213 kişi hayatını kaybetti.

-AA muhabiri Hibe Zekeriya ve TRT muhabiri Metin Turan'ın gözaltına alındığı ve Tora Cezaevi'ne nakledildikleri bildirildi.

-Yemen'deki sel felaketinde ölenlerin sayısının 50'ye yükseldiği bildirildi.

18 Ağustos

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün, Bursa'daki bir açılış sırasında Mısır'daki darbe karşıtı gösterilerin sembolü haline gelen "Rabia" işareti ile yaptığı konuşma Arap basınında geniş yankı buldu.

19 Ağustos

-Filipinler'in orta kesimlerindeki Cebu açıklarında bir feribotun kargo gemisiyle çarpışması sonucu meydana gelen kazada 50 kişi öldü.

-Hindistan'ın doğusunda yolcu treninin, istasyonda demiryolundan karşıya geçmeye çalışan bir grubun arasına dalması sonucu 35 kişi yaşamını yitirdi.

-Çin'in kuzeydoğusu ve güneyinde günlerdir süren şiddetli yağış ve oluşan sellerde en az 91 kişinin öldüğü, 111 kişinin kaybolduğu bildirildi.

-Amerikan Merkezi Haberalma Örgütü (CIA), 60 yıl önce İran'da düzenlenen ve dönemin başbakanı Muhammed Musaddık'ın devrilmesi ile sonuçlanan darbedeki sorumluluğunu resmen kabul etti.

-Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, yargılandığı "Cumhurbaşkanlığı saraylarındaki yolsuzluk" davasından beraat etti.

20 Ağustos

-Japonya'da faaliyeti durdurulan Fukuşima nükleer santralinin işletmecisi Tokyo Elektrik Enerji (TEPCO), santralin çelik depolama tankından yaklaşık 300 ton yüksek derecede radyoaktif su sızdığını bildirdi.

-Bosna Hersek Devlet Mahkemesi, Bosna savaşı sırasında eski özel Sırp polis teşkilatında görev yapan ve Srebrenitsa soykırımına karışan Duşko Yeviç hakkında 32 yıl, Mendelyev Curiç hakkında ise 28 yıl hapis cezasına hükmetti.

21 Ağustos

-Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Beşşar Esed güçlerinin Şam'ın Doğu Guta bölgesine düzenlediği ve kimyasal silahların kullanıldığı iddia edilen saldırıda, ölü sayısını bin 100 kişi olarak açıkladı.

-Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, tutuklu yargılandığı son davadan beraat etti.

22 Ağustos

-Suriye'nin başkenti Şam'ın Doğu Guta bölgesinde kimyasal silah kullanılarak düzenlenen saldırıda ölenlerin sayısı 1360'ı bulurken, katliama dünyadan tepki yağıyor.

-Türkiye'nin de aralarında olduğu yaklaşık 35 ülke, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a mektup göndererek, Suriye'de bulunan BM misyonunun yeni iddiaları da bir an önce araştırmasını sağlamasını istedi.

-ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (Nsa), kendisine tanınan yetkiyi aşarak, terözimle bağlantılı olmayan onbinlerce Amerikalıyı da izlemeye aldığı ortaya çıktı.

23 Ağustos

-Lübnan'ın Trablus kentinde cuma namazı çıkışında iki camide birkaç dakika arayla meydana gelen patlamalarda, 27 kişi öldü, 352 kişi yaralandı.

25 Ağustos

-Myanmar'da Müslümanların evleri, Budistler tarafından ateşe verildi.

26 Ağustos

-Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, kimyasal silah kullandığı yönündeki iddiaları reddetti, ABD'nin, Suriye'ye karşı askeri müdahalede bulunması durumunda başarısız olacağını söyledi.

-ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, görüntülerin ve kurbanların durumu ile yaralılardan gelen bilgilerin, Suriye'de kimyasal silah kullanımının gerçek olduğunu ortaya koyduğunu söyleyerek "Suriye rejiminin kimyasal silah kullanma kapasitesinin olduğunu" ifade etti.

-Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde, hükümet güçleriyle M23 örgütü militanları arasında 6 gündür süren çatışmalarda 82 kişi öldü.

27 Ağustos

-Mısır'da 3 Temmuz'da gerçekleşen askeri darbeye karşı direnişin merkezi haline gelen Rabiatül Adeviyye Meydanı'nda ortaya çıkan ve 4 parmakla yapılan "R4BIA işareti", dünyada son yılların en hızlı yaygınlık kazanan sembolü oldu.

28 Ağustos

-NATO, Suriye'de çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiği "zalim saldırıları" en güçlü şekilde kınadıklarını açıkladı.

-BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Çin'in temsilcileri, Suriye konulu gayriresmi toplantıda bir araya geldi. BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinin Suriye konulu gayrı resmi toplantısında İngiltere'nin hazırladığı karar tasarısı konusunda uzlaşma sağlanamadığı öğrenildi.

29 Ağustos

-Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) yöneticilerinden Prof. Dr. Muhammed el-Biltaci'nin gözaltına alındığı bildirildi.

30 Ağustos

-İngiliz hükümetinin Suriye'ye askeri müdaheleyle ilgili önergesi, parlamentoda yapılan oylamada kabul edilmedi.

31 Ağustos

-Beyaz Saray, ABD istihbarat birimleri tarafından yapılan analizleri kamuoyuyla paylaştı. Analizde, Şam'daki kimyasal silah saldırısı ve bunun Suriye rejimi tarafından gerçekleştirildiği teyit edilirken, kimyasal saldırının nasıl hazırlandığı ve saldırıdan etkilenen bölgelerin haritası yayınlandı.

Eylül ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 Eylül

-İngiltere'nin Suriye'ye bu yılın başına kadar sinir gazında bulunan kimyasal maddelerin satılmasına izin verdiğini iddia edildi.

2 Eylül

-Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, kimyasal silah kullanmasıyla ilgili, "Suçlamayı yapanların kanıt göstermesi gerekir" dedi.

-Almanya Meclis Başkanı Norbert Lammert, NSU cinayetleri nedeniyle ölenlerin ailelerinden özür diledi.

3 Eylül

-Suriye'de BM Kimyasal Silah İnceleme Heyeti tarafından toplanan bulgular incelenmek üzere Avrupa'daki çeşitli laboratuvarlara gönderildi.

-BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye'ye yapılacak bir müdahalenin daha fazla kaosa yol açabileceğini bildirdi.

-Kudüs'te İsrail askerleri, "1948 İslami Hareketi"nin lideri "Mescid-i Aksa'nın Muhafızı" lakaplı Raid Salah'ı gözaltına aldı.

-Akdeniz'de 2 balistik füze fırlatıldığı tespit edildi.

4 Eylül

-Dışişleri Bakanlığı, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin sayısının 500 bini aştığını açıkladı.

5 Eylül

-Rusya'nın dönem başkanlığını yürüttüğü G-20 Zirvesi, Petersburg'un Strelna kasabasında başladı.

6 Eylül

-Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR), Suriye'de olayların başladığı Mart 2011'den bu yana düzenlenen saldırılarda bin 451 cami, 3 bin 700 okul ile 270 hastanenin yıkıldığı veya hasar gördüğünü açıkladı.

8 Eylül

-İran'ın eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi'ndeki görevine geri döndü.

9 Eylül

-Rusya, Suriye'den elindeki kimyasal silahları uluslararası denetime açması önerisinde bulundu.

-Orta Afrika Cumhuriyeti'nin batısında çıkan çatışmalarda en az 60 kişi öldü.

-Pakistan'ın 12. Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin, yemin ederek görevine başladı.

10 Eylül

-Libya'da eski dış güvenlik ve istihbarat subayı Salim Muhammed el-Urfi, uğradığı suikastta hayatını kaybetti.

11 Eylül

-Irak'ın başkenti Bağdat'ta Şiilerin toplanma yerlerinden Hüseyniye'ye düzenlenen intihar saldırısında 28 kişi öldü, 55 kişi yaralandı.

-Nijerya Devlet Başkanı Goodluck Jonathan, 9 bakanı görevden aldı.

12 Eylül

-ABD'de, 11 Eylül saldırılarında yaşamlarını yitirenlerin sayısı kadar Kur'an-ı Kerim'i yakmaya hazırlanan papaz tutuklandı.

-Myanmar'dan kaçmaya çalışan 200'den fazla Rohingya Müslümanı Tayland'ın güneyinde gözaltına alındı.

13 Eylül

-Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de geçen yıl bir kadına tecavüz ederek ölümüne yol açan 4 sanık idam cezasına çarptırıldı.

14 Eylül

-ABD ve Rusya, Suriye'nin kimyasal silahlarının denetlenmesi konusunda anlaşmaya vardı.

17 Eylül

-Bangladeş'te Cemaat-i İslami Partisi liderlerinden Abdülkadir Molla, 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle idama mahkum edildi.

-Suriye Genelkurmay Başkanlığı, Lazkiye'nin Bidama beldesi yakınlarındaki Türk sınırına yakın Yunusiye sınır bölgesinde teröristlerin sızmalarını denetleyen bir askeri helikopterin Türk jetlerince düşürüldüğünü açıkladı.

-Mozambik'in orta kesiminde iki hafta önce başlayan ishal salgınının, yaklaşık 100 kişinin ölümüne neden olduğu bildirildi.

-ABD'nin en zenginleri listesinin başında 72 milyar dolar ile Bill Gates yer aldı.

18 Eylül

-Havayolu taşıma şirketlerinden Air France, 2 bin 800 çalışanı işten çıkartacağını açıkladı.

19 Eylül

-Sudan'ın batısında yer alan Darfur eyaletinde iki kabile arasında çıkan çatışmada 51 kişi öldü, 45 kişi yaralandı.

20 Eylül

-Rusya'nın Kuzey Buz Denizi'ndeki petrol arama çalışmalarını protesto eden 29 Greenpeace üyesi gözaltına alındı.

-Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Genel Kurulu, "Ortadoğu'nun nükleer silahlardan arındırılması" tasarısını kabul etti.

21 Eylül

-Irak'ın başkenti Bağdat'ta, taziye çadırını hedef alan bombalı saldırılarda 57 kişi öldü, 100 kişi yaralandı.

-Kenya'nın başkenti Nairobi'de bir alışveriş merkezine düzenlenen silahlı saldırıda 68 kişi öldü, 175 kişi yaralandı. Saldırıyı, Somali'deki El-Kaide bağlantılı Eşşebab Hareketi üstlendi.

22 Eylül

-Pakistan'ın Afganistan sınırına yakın kentlerinden Peşaver'de bir kiliseye düzenlenen intihar saldırısında 81 kişi öldü, 130 kişi yaralandı. Saldırısının Cundullah adıyla bilinen militan grup tarafından gerçekleştirildiği iddia edildi.

-Almanya'da seçmenler, 18. dönem Federal Meclis'i (Bundestag) oluşturmak için sandık başına gitti. Seçimin galibi yüzde 41,5 ile Hristiyan Birlik Partileri oldu. Baraj altında kalan Fdp Federal Almanya tarihinde ilk kez Meclis'e giremedi. Seçimde ilk belirlemelere göre 10 Türk asıllı aday Meclis'e girdi.

24 Eylül

-Pakistan'ın güney ve güneybatısında meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremde 355 kişi öldü, 619 kişi yaralandı.

27 Eylül

-İran'ın nükleer programı konusunda P5+1 ülkeleri ve İran arasında 15 Ekim'de Cenevre'de toplantı yapılmasına karar verildi.

-Hindistan'ın ticari başkenti kabul edilen Mumbai'de 5 katlı binanın çökmesi sonucu 60 kişi öldü.

28 Eylül

-BM Güvenlik Konseyi, Suriye'deki kimyasal silahların imhasını düzenleyen BMGK karar tasarısını kabul etti. 15 üyenin oy birliğiyle kabul edilen karar metninde uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturduğu belirtilen kimyasal silah kullanımı kınanarak sorumluların hesap vermesi gerektiği vurgulandı.

29 Eylül

-Nijerya'nın kuzeydoğusunda militanların saldırdığı üniversite binasında yaklaşık 50 öğrenci hayatını kaybetti.

ABD'de hükümet, iktidar ile muhalefetin 6 haftalık bütçe çıkarma konusunda uzlaşmaya varamaması üzerine 17 yıl aradan sonra resmi olarak kapandı.

AA'nın küresel yapılanmasının önemli ayağı olan ve Avrupa koordinasyonunun merkezi olacak Brüksel ofisi, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk'ün katılımıyla hizmete açıldı.

Bulgaristan'da Sosyalist Partisi, 1984-1989 yıllarında ülkedeki Türklere karşı uygulanan asimilasyon politikası nedeniyle özür diledi.

Haiyan tayfunu sebebiyle son yılların en büyük felaketlerinden birini yaşayan Filipinler'de, Anadolu Ajansı bölgeye ilk ulaşan ekiplerden biri olurken, Türkiye, zor günler geçiren Filipinler halkına, 500 acil aile barınma çadırı, 5 bin 125 battaniye ve 550 aile mutfak seti yardımında bulundu.

Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR), Suriye'de savaşın başladığı 18 Mart 2011'den 30 Ekim 2013'e kadar 133 bin 43 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Suudi Arabistan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) "dünya barışı ve güvenliğini sağlamada yetersiz kaldığı" gerekçesiyle Konsey'in geçici üyeliğini kabul etmediğini açıkladı.

Azerbaycan'da 9 Ekim'deki Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 84,54 oy alan İlham Aliyev, yemin ederek göreve başladı.

Ekim ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 Ekim

-ABD'de hükümet, iktidar ile muhalefetin 6 haftalık bütçe çıkarma konusunda uzlaşmaya varamaması üzerine 17 yıl aradan sonra resmi olarak kapandı.

-Bangladeş'te muhalefet partisi liderlerinden Selahattin Kader Çovdhuri, 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle idama mahkum edildi.

-Myanmar'da, ülkenin batısındaki Thabyachaing köyünde meydana gelen olaylarda 94 yaşında Müslüman bir kadın öldürüldü, 80 ev ateşe verildi.

-Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland

2 Ekim

-Anadolu Ajansı'nın küresel yapılanmasının önemli ayağı olan ve Avrupa koordinasyonunun merkezi olacak Brüksel ofisi, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk'ün katılımıyla hizmete açıldı.

-Mısır hükümeti, Kuveyt Kalkınma Fonu ile 108 milyon dolar değerinde kredi anlaşması imzaladı.

3 Ekim

-Meksika'nın Pasifik kıyılarında etkili olan Manuel kasırganın neden olduğu sel ve toprak kaymasında 157 kişi hayatını kaybetti.

-Anadolu Ajansı 100. Yıl Vizyonu kapsamında Getty Images ile imzaladığı anlaşma kapsamında fotoğraflarını uluslararası medyada geniş bir dağıtım ağına yaymaya başladı.

-İtalya'nın Lampedusa adası açıklarında içinde 518 kaçak göçmenin bulunduğu teknenin batması sonucu 312 göçmen hayatını kaybetti.

5 Ekim

-Lübnan'da İsrail adına casusluk yaptığı suçlamasıyla gıyabında yargılanan ve suçlu bulunan emekli Tuğgeneral Gassan el-Ced hakkında idam cezası verildi.

8 Ekim

-BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye'nin kimyasal silahlarının imhası için BM ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nden (OPCW) yaklaşık 100 personelin görev yapacağını bildirdi.

9 Ekim

-Azerbaycan'da halk, yeni cumhurbaşkanını belirlemek için sandığa gitti. 9 adayın yarıştığı seçimde resmi olmayan ilk sonuçlara göre, yüzde 84,73 oyla mevcut Cumhurbaşkanı İlham Aliyev kazandı.

-Pakistan Yüksek Mahkemesi yaklaşık 6 aydır ev hapsinde tutulan eski Devlet Başkanı Pervez Müşerref'i kefaletle serbest bırakılmasına karar verdi.

10 Ekim

-Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı, ülkede Ağır Akut Solunum Yolu Yetersizliği Sendromu (SARS) hastalığının türevi olduğu saptanan Corona virüsü MERS-CoV nedeniyle 124 kişinin öldüğünü açıkladı.

-İslamabad Yüksek Mahkemesi, kefaletle serbest bırakılan eski Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref hakkında "Lal Mescit baskını" ile ilgili olarak tutuklama kararı verdi.

11 Ekim

-Makedonya'nın başkenti Üsküp'e bağlı Çayır Belediyesi'nde, Türkçe resmi dil olarak kabul edildi.

-İtalya'nın, "Sicilya Kanalı" olarak adlandırılan bölgede kaçakları taşıyan teknenin batması sonucu 33 kişi öldü.

13 Ekim

-Hindistan'ın güneydoğusunda aşırı yağışların neden olduğu sellerde 39 kişi öldü, 70 bin kişi tahliye edildi. Madya Pradeş eyaletindeki köprüde yaşanan izdiham nedeniyle 109 kişi hayatını kaybetti.

15 Ekim

-Filipinler'in orta kesiminde meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremde 144 kişi öldü, 291 kişi yaralandı.

16 Ekim

-Güney Asya ülkelerinden Laos'ta iç hatlar seferi yapan yolcu uçağının düşmesi sonucu 44 kişi öldü.

17 Ekim

-Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's, hükümetin kapanmasının ABD ekonomisine maliyetinin 24 milyar dolar olduğunu açıkladı.

-BM Genel Kurul'da yapılan oylamada, Nijerya, Çad, Litvanya, Suudi Arabistan ve Şili, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2014-2015 dönemi geçici üyeleri olarak seçildi.

18 Ekim

-Suudi Arabistan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) "dünya barışı ve güvenliğini sağlamada yetersiz kaldığı" gerekçesiyle Konsey'in geçici üyeliğini kabul etmediğini açıkladı.

19 Ekim

-Fransa Meclisi Genel Kurulu, hükümetin sunduğu yılda 1 milyon avrodan fazla gelir elde edenlere yüzde 75 vergi getirilmesini öngören maddeyi kabul etti.

-Hindistan'ın Uttar Pradeş eyaletinde kaçak içkiden zehirlenen 42 kişi hayatını kaybetti.

-Azerbaycan'da 9 Ekim'deki Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 84,54 oy alan İlham Aliyev, yemin ederek göreve başladı.

-Lübnan'da kaçırılan Türk pilot Murat Akpınar ile yardımcısı Murat Ağca serbest bırakıldı.

-Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD basınında MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı hedef alan iddialara ilişkin olarak, 2002 yılından bu yana dış politikayla ilgili kritik dönemlerde bu tür karalama kampanyalarıyla karşılaştıklarını söyledi.

20 Ekim

-Irak'ın başkenti Bağdat'ta düzenlenen intihar saldırısında 52 kişi öldü, 44 kişi yaralandı.

-Mısır'da El-Ezher Üniversitesi önünde darbe karşıtı gösterilere katılan 41 öğrenci gözaltına alındı.

-Güney Sudan'da yönetim karşıtı militanlarca düzenlenen silahlı saldırıda 79 kişi öldü, 87 kişi yaralandı.

21 Ekim

-Bulgaristan hükümeti, artan sığınmacı akınını durdurmak için Türkiye sınırına 30 kilometrelik duvar inşa etme kararı aldı.

-ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (Nsa), Fransa'da milyonlarca telefon görüşmesini dinlediği ve elektronik postaları izlediği ileri sürüldü.

22 Ekim

-Suriye'nin Dostları Çekirdek Grubu'ndaki 11 ülkenin Dışişleri Bakanları ile Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) yetkilileri, İngiltere'nin başkenti Londra'da toplandı.

24 Ekim

-ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'a mesleki ve kişisel açıdan büyük saygı duyduğunu ve Türkiye ile ABD arasında güvenlik ve istihbarat konusundaki yakın işbirliğinin süreceğini söyledi.

25 Ekim

-Suriye'nin başkenti Şam'ın Vadi Barada bölgesinde cuma namazının ardından bomba yüklü bir aracın infilak etmesi sonucunda 150 kişi öldü, 250 kişi yaralandı.

26 Ekim

-Nijerya'nın Yobe eyaletinde askerler ve militanlar arasında çıkan çatışmalarda 126 kişi hayatını kaybetti.

29 Ekim

-Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Küba'ya uygulanan ekonomik ve finansal ambargoları oy çokluğuyla kaldırdı.

30 Ekim

-Türkiye'nin en büyük alt yapı projelerinden biri olan ve Asya ve Avrupa'yı deniz altından bağlayan Marmaray projesi, dünya basınında geniş yankı buldu.

31 Ekim

-Nijer'de Sahra Çölü'nü geçerek Avrupa'ya gitmek için kamyonlarla yola çıkan 87 göçmen susuzluktan öldü. Göçmenlerin cesetleri çölde bulundu.

-Kamerun'un kuzeyinde patlak veren sıtma salgınında yaklaşık 800 kişi öldü, 12 binden fazla kişi ağır hastalandı.

-Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR), Suriye'de savaşın başladığı 18 Mart 2011'den 30 Ekim 2013'e kadar 133 bin 43 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

-Alman Yeşiller Partisi milletvekili Hans-Christian Ströbele, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (Nsa) eski sistem analisti Edward Snowden ile bir araya geldi.

-Çin, ABD'nin küresel casusluk faaliyetleri kapsamında Çin'de istihbarat çalışmaları yürütüldüğü iddiasıyla ilgili ABD'den açıklama istedi.

Kasım ayının önemli gelişmeleri şöyle:

2 Kasım

-Mali'nin kuzeyindeki Kidal bölgesinde iki Fransız gazeteci öldürülmüş olarak bulundu. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Fransız gazetecilere yönelik eylemi, nefretle kınadı.

4 Kasım

-13. Frankfurt Türk Film Festivali'nde ilk kez verilen "Altın Elma" ödülünü, yönetmenliğini Ali Aydın'ın yaptığı, oğlunu arayan bir babanın öyküsünü anlatan "Küf" isimli filmi, 3 dalda birden kazandı.

5 Kasım

-Hindistan, ülkenin güneyindeki Sriharikota'daki Satish Dhawan Uzay Merkezi'nden Mars'a gidecek insansız uzay aracını fırlattı.

6 Kasım

-Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahmanov, ülkede yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini açık farkla kazanarak bir dönem daha görev yapma hakkı elde etti.

-New York'ta tarihi belediye başkanlığı seçimlerinde Demokrat aday Bill de Blasio, oyların yüzde. 73,3'ünü alarak yarışı birinci bitirdi.

9 Kasım

-Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen 2013 Kainat Güzellik Yarışması'nın birincisi Venezuela'dan Gabriela Isler oldu.

11 Kasım

-Kapadokya, dünyadaki en büyük seyahat rehberi yayımcısı "Lonely Planet" tarafından, "en iyi balayı güzergahı" seçildi.

12 Kasım

-Anadolu Ajansı (AA), Filipinler'de büyük yıkıma yol açan Haiyan tayfununun ardından bölgeye ilk ulaşan ekiplerden biri oldu.

14 Kasım

-Alman otomobil firması Volkswagen'in "Tiguan" ve "Amarok" modellerindeki 1 milyon 39 bin aracı teknik arıza, 7 vitesli çift debriyajı 1,6 milyon aracı da yağ değişimi konusunda geri çağırdığı bildirildi.

15 Kasım

-Türkiye, Haiyan tayfunu nedeniyle zor günler geçiren Filipinler halkına, 500 acil aile barınma çadırı, 5 bin 125 battaniye ve 550 aile mutfak seti yardımında bulundu.

-Hollanda hükümeti, Suriye'den gelebilecek saldırılara karşı bu yılın başında NATO'nun isteği doğrultusunda Türkiye'ye gönderdiği Patriot füzelerinin görev süresinin uzatılmasına onay verdi.

16 Kasım

-Bulgaristan'da Sosyalist Partisi, 1984-1989 yıllarında ülkedeki Türklere karşı uygulanan asimilasyon politikası nedeniyle özür diledi.

18 Kasım

-Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD'nin başkenti Washington'daki temasları çerçevesinde ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'le görüştü.

19 Kasım

-British Council, Türkçe'yi Birleşik Krallık'ta gelecek 20 yılı için en önemli 10 dil arasında gösterdi.

21 Kasım

-Çalışmaları ile iki kez Nobel Kimya ödülüne layık görülen DNA'nın yapı taşlarının dizinini ortaya çıkaran yöntemlerin öncülüğünü yapan İngiliz bilim adamı Frederick Sanger, 95 yaşında hayata veda eti.

-İngiltere'nin başkenti Londra'nın güneyinde bir evde 30 yıldır köle olarak tutuldukları iddia edilen 3 kadın kurtarıldı.

22 Kasım

-Türkiye-Rusya 4. Üst Düzey İşbirliği Konseyi Toplantısı'na katılmak üzere St. Petersburg'da bulunan Başbakan Erdoğan, konsey toplantısı öncesinde Konstantinovski Sarayı'nda Putin ile görüştü.

-Hintli Dünya Şampiyonu Viswanathan Anand'ı FIDE 2013 Dünya Satranç Şampiyonası'nda 6,5-3,5 yenen Norveçli Büyük Usta Magnus Carlsen, yeni dünya şampiyonu oldu.

24 Kasım

-Anadolu Ajansı Fotoğraf Sergisi New York'ta açıldı. Anadolu Ajansı Fotoğraf Sergisi, temaslarda bulunmak üzere New York'ta gelen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından açıldı.

-İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) arasındaki, İran'ın nükleer programına ilişkin müzakerelerde 6 aylık geçici anlaşmaya varıldı. İran, ekonomik yaptırımların gevşetilmesi karşılığında çeşitli nükleer tesislerini uluslararası denetçilere açmayı kabul ederken, nükleer faaliyetlerinin bir kısımını da durdurmayı taahhüt etti.

25 Kasım

-Endonezya'nın batısında Sinabung yanardağı güçlü patlamalarla kül ve lav püskürttü. Yetkililer, patlamaların ardından alarm seviyesini en üst düzeye çıkarırken, dağın eteklerinde bulunan 17 köyden yaklaşık 15 bin kişi tahliye edildi.

-Tayland'da hükümetin devrilmesini isteyen yüzlerce gösterici, başkent Bangkok'ta Maliye Bakanlığına girdi.

26 Kasım

-Japonya İmparatoru Akihito'nun 80. doğum günü vesilesiyle Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği'nde düzenlenen resepsiyonda, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'a konuşma yaptığı sırada sözlü müdahalesi gerginliğe neden oldu.

27 Kasım

-Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, AA Amerika Bölge Direktörlüğü'nün merkez ofisinin açılışı için gittiği New York'ta dünyanın önde gelen ajansları Ap, Thomson Reuters ve Getty Images'ın CEO'ları ile görüştü.

Aralık ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 Aralık

-Fransa'da, vergi artışları ve yeni vergilerin uygulamaya konulmasını protesto etmek amacıyla on binlerce kişi sokağa döküldü.

2 Aralık

-Irak'tan Afganistan'a ilk üst düzey ziyaret gerçekleştirildi. Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, günübirlik resmi ziyaret için Afganistan'ın başkenti Kabil'e geldi. Zebari, temasları çerçevesinde ilk olarak Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai tarafından kabul edildi.

4 Aralık

-Dışişleri Bakanı Davutoğlu, AB ile Türkiye arasında vize serbestliği diyaloğu görüşmelerinin ve geri kabul anlaşmasının imzalanmasına karar verildiğini bildirdi.

6 Aralık

-26. Best Model Of The World 2013 Yarışması Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da düzenlendi. 42 ülkeden 56 mankenin yarıştığı gecede Türk manken Burak Çelik "en iyi erkek manken" kategorisinde birinci seçildi.

-Ürdün, BM Güvenlik Konseyi üyeliğine seçildi. Suudi Arabistan'ın reddetmesi nedeniyle boş kalan BM Güvenlik Konseyi 2014-2015 yılları geçici üyeliğine Ürdün seçildi.

-Ukrayna'nın eski Başbakanı Yulya Timoşenko'nın 12 gündür sürdürdüğü açlık grevi sona erdi.

9 Aralık

-Mısır'da darbenin ardından tutuklanan TRT muhabiri Metin Turan, 115 gün sonra tahliye edildi.

10 Aralık

-Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Oomen-Ruijten, Avrupa'nın geleceğini Türkiye'nin şekillendireceğine emin olduğunu bellirtti.

-BM Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü Genel Direktörü Ahmet Üzümcü, kuruluşu adına Nobel Barış Ödülü aldı.

-Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, ABD'yi "sömürgeci güç" gibi davranmakla suçladı.

11 Aralık

-Birleşmiş Milletler'de çalışan AA İngilizce servisi başmuhabiri Erol Avdovic'e, New York Eyalet Meclisi tarafından başarı ödülü verildi.

12 Aralık

-Bangladeş Yüksek Mahkemesi, Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla'ya verilen idam cezasını onadı. Molla, asılarak idam edildi. Bangladeş televizyonları, Molla'nın idam cezasının Dakka'daki bir cezaevinde infaz edildiğini duyurdu.

-Abdulkadir Molla'nın idam edilmesi birçok dünya liderleri tarafından kınandı.

-İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya özerk yönetim başkanı Artur Mas'ın, Katalan parlamentosundaki ayrılıkçı siyasi partilerin liderleri ile anlaşarak, 9 Kasım 2014 tarihinde Katalonya'da bağımsızlık yanlısı bir referandum yapma kararı almasına sert tepki gösterdi.

13 Aralık

-Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Atina ziyareti kapsamında, Yunan mevkidaşı Evangelos Venizelos ile Türkiye'nin Atina Büyükelçiliğinin yeni binasının açılışını yaptı.

14 Aralık

-AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın arabuluculuğunda 20'nci kez bir araya gelen Sırbistan ve Kosova başbakanları, yargı konusundaki anlaşmazlığı aşamadı.

15 Aralık

-Almanya'da ilk kez bir Türk bakan oldu. SPD Genel Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz'un göç, mülteci ve uyumdan sorumlu devlet bakanı oldu.

-Türkmenistan'da ilk defa çok partili seçim yapıldı. 3 milyonun üzerindeki seçmenin yüzde 91.3'ünün oy kullandığı seçimlerde Demokrat Parti, 125 koltukla parlamentoya 47 milletvekilini gönderirken Sanayiciler ve Girişimciler Partisi ise 14 koltuk elde etti.

16 Aralık

-Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da cumhurbaşkanlığı muhafızlarının birbirleriyle çatıştı. Resmi televizyon ve radyo yayını kesildi.

-Türkiye ve AB arasında "Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni" ve "Geri Kabul Anlaşması" imzalandı. Mutabakat metni, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmström tarafından imzalandı.

17 Aralık

-Almanya Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel, Federal Meclis'te yapılan seçimde 462 oy alarak 2005 ve 2009 yıllarının ardından üçüncü kez başbakan seçildi.

-Azerbaycan'da Hazar Denizi'nden çıkarılan doğalgazın işletilmesi ve Avrupa'ya taşınması amacıyla "Şahdeniz 2 Nihai Yatırım Anlaşması" imzalandı.

-Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Doğu Perinçek'in 2008 yılında yaptığı başvuruyla ilgili olarak İsviçre'nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetti.

-AB dışişleri bakanları, 19-20 Aralık'ta yapılacak zirvede, liderlerin nihai onayına sunulacak olan sonuç bildirisinde yer alan Türkiye'yle ilgili paragrafları kabul etti.

18 Aralık

-AB, uzun süredir tartışılan, tütün ürünlerinin nasıl üretileceği ve satılacağı konusunda daha sıkı kurallar getiren yeni bir direktif üzerinde anlaştı.

19 Aralık

-AB tarafından alınan ekonomik kararları protesto eden gruplar, 28 üye ülkenin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getirecek zirve öncesi, sabahın erken

saatlerinden itibaren AB kurumlarına giden yolları kapattı.

20 Aralık

-İngiltere'de bir camiye molotofkokteyli atan iki kişiye 6'şar yıl hapis cezasına çarptırıldı.

-Fransa'daki George Pompidou Hastanesi'nden bir ekip, yapay kalbi 70 yaşın üstündeki hastaya nakletmeyi başardı.

21 Aralık

-Almanya'nın Holzminden kentinde psikolojik rahatsızlığı bulunan üniversite öğrencisi 29 yaşındaki Emrah K, özel harekat polislerince öldürüldü.

22 Aralık

-İsveç'in başkenti Stockholm'de toplanan çok sayıda gösterici, yabancı karşıtı saldırıları ve ırkçılığı kınadı.

23 Aralık

-Avrupa Birliği (AB), Orta Afrika Cumhuriyeti'ne (OAC) silah ve silahla bağlantılı malzeme ihracatını bugünden itibaren yasaklayarak silah

ambargosu uygulamaya başladı.

-Moritanya'da genel ve yerel seçimlerin ikinci turundan iktidar partisi zaferle çıktı.

24 Aralık

-Rusya'da AK-47 saldırı tüfeğinin (Kalaşnikov) tasarımcısı Mihail Kalaşnikov 94 yaşında hayatını kaybetti.

-ABD'de çalışmalarını sürdüren Türk bilim adamı Ahmet Yıldız, ABD Başkanı Barack Obama tarafından Genç Bilim İnsanları ve Mühendisler Başkanlık Kariyer Ödülü'yle onurlandırıldı.

-Japonya'da 2011'de meydana gelen deprem ve tsunami felaketinden sonra kurtarma çalışmalarına katılan 51 Amerikan deniz piyadesi, hasar gören Fukuşima nükleer santralini işleten Tokyo Elektrik Enerji Şirketi'ne (TEPCO) dava açtı.

-Almanya Merkez Bankası'nın, yurt dışındaki depolarda bulunan 37 ton altını ülkeye geri getirdi.

25 Aralık

-Almanya'nın Solingen şehrinde 1993'te ırkçıların evlerini kundaklanması sonucu yanarak hayatlarını kaybeden Türkler Hollanda'da anıldı.

-İran parlamentosundan 12 milletvekili, İranlı iş adamı Babek Zancani hakkında yolsuzluk soruşturması açılması talebinde bulundu.

-AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Esed güçlerinin bir haftadır sürdürdüğü varil bombalı hava saldırılarda çoğu çocuk 300'den fazla kişinin öldürülmesini kınadı.

-İngiltere'de 31 yıl önce kalp nakli yapılan 71 yaşındaki İngiliz John McCafferty, "nakilden sonra en uzun süre yaşayan hasta" olarak Guinness Dünya Rekorları'na girdi.

Kaynak : http://haberkibris.com/mob_n.php?n=2013te-dunyada-neler-oldu-2013-12-30 

  
8543 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Muhteşem Komutanlar







Finans - Borsa
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.138634.2754
Euro37.346837.4965
Köşe Yazıları

Diğer Linklerimiz
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam207
Toplam Ziyaret23672223
Kim Kimdir?